Krisses bar blir Kolifej
Legendariska Krisses bar i Nickby öppnar den 7 januari i ny regi och med nytt namn. Kolifej heter stället där ägarna nu jobbar för att få allt klart i tid.
SIBBO Sedan Ämbetshuset i Nickby blev klart i slutet av 1970-talet har det funnits en lunchrestaurang i huset. Först hette stället Jannes bar, men när Krisse Mikander i mitten av 1980-talet tog över stället fick det namnet Krisses bar.
I somras började Krisse tycka att det fick räcka, och hon började söka efter efterträdare. Efter en tid tog trion Petra Holmström, David Nyqvist och Linda Frejborg kontakt. De är östnylänningar, Petra och David bor i Pernå, och Linda flyttar i dagarna från Borgå till Nickby.
Den 7 januari öppnar stället efter en renovering. Det blir som förr lunchservering, men trion tänker också hålla öppet på kvällarna, och kommer då att bjuda på en à la carte-meny med några rätter.
Namnet? Ja, det blir nytt. Stället heter hädanefter Kolifej.
– Man kan väl översätta det med glad fest eller glad tillställning, säger Petra Holmström.
Visst funderade trion på något namn i stil med de gamla, men med tre delägare var det svårt att välja.
– Nog pratade vi om Pedali bar eller liknande, säger David, men det satt inte.
– Någon föreslog också "Kaksi kanaa ja kukko", säger Petra och skrattar.
Det är inte någon oerfaren trio som tar över. Petra har i tiotalet år jobbat i restaurang, och har i några år haft hand om restaurangen vid Svartbäck segelsällskap, och Linda, som är kock, har jobbat med i köket där. David har visserligen suttit i grävmaskiner de senaste åtta åren, men också han är kock till utbildningen.
– Jag har länge drömt om att kunna öppna en egen restaurang, säger han. Är man intresserad av mat så är man.
Just nu är stället mest en byggarbetsplats. Toaletterna får nya kakel, väggarna i trappan och en del av restaurangsalen målas om, golv skall bytas och en hel del annat skall göras. Allt tycks gå med skratt, för det här är inget tråkgäng.
När Kolifej öppnar den 7 januari så kan kunderna nog räkna med ganska traditionell husmanskost till lunch, men nu i form av lunchbuffet med två rätter, sallad och soppa. Bara de hinner få sitt utskänkningstillstånd så blir det sedan en annan form av restaurang på kvällarna.
– Vi kommer inte att ha en lång meny, utan i stället byta med några veckors mellanrum så kunderna får prova på olika saker, säger Petra. Litet exotiskt kan rymmas med, kanske känguru.
Egna hamburgare är en annan specialitet, och då menar man faktiskt egna. Brödet skall vara hembakt.
– Det är nog en av de viktiga delarna av riktiga hamburgare, säger David.
Krisses bar har alltid varit känd som stället där föreningar i Sibbo håller sina träffar. Så skall det nog få vara också i fortsättningen, för Kolifej skall vara ett ställe för alla, säger trion.
Så satsar trion också på catering, och har redan flera bröllop inbokade för nästa sommar, och Petra tänker inte lämna Svartbäck.