Filmverktyg. Esmeralda Collans hetaste önskan är en kamera att filma med, en sådan hoppas hon få i julklapp eller till födelsedagspresent. Nu gör hon en film om katten Molly.

Filmbiten fröken skapar med pekplattan

Elvaåriga Esmeralda Collan skriver manuskript, spelar in filmer och ljudsätter dem på sin pekplatta. Ofta är det hon själv som spelar huvudrollen.

BORGÅ Esmeralda Collan har haft en egen pekplatta i snart ett år. Med den gör hon kortfilmer, 12 minuter långa, eftersom det är vad hennes pekplatta klarar av.

– Det är svårt att filma med pekplatta, man måste vara jättekoncentrerad så att bilden inte blir darrig. Men det blir nog ganska bra kvalitet ändå, säger hon.

Esmeralda har inga problem med att komma på filmidéer, tillsammans med kompisen Josefin Eisentraut gör hon bland annat årstidsfilmer. Den första delen, höstfilmen, är redan klar och de följande delarna väntar på att låta sig göras.

– Vi har också gjort en prinsessfilm. Min kompis spelar den viktigaste rollen och jag spelar alla andra roller, berättar Esmeralda.

Reklamfilm
Hon visar upp en kort reklamfilm för alla hennes filmer. "En film av Esmeralda Rosa Linnéa Collan" står det på skärmen innan trailern kör i gång. Det ser proffsigt ut, scenerna avlöser varandra och musiken spelar i bakgrunden.

– Vi tittar själv på filmerna och visar dem kanske för våra kompisar – men inte de pinsamma delarna, typ om vi gör något löjligt som inte är humoristiskt, säger Esmeralda.

Just nu har hon en Idol-film på gång. Där spelar lillebror Wilhelm, 8 år, domare. Om minstingen Putte, eller Axel som nästan-ettåringen heter egentligen, har storasyster gjort en helt egen film. Familjens katt, Molly, figurerar också på film; Esmeralda tycker om att göra djurfilmer.

På pekplattan finns ett program, Dropn'Roll, som hon använder för att skapa filmerna. Det var Esmeraldas pappa som hittade programmet och laddade ner det på pekplattan, men hon har själv lärt sig använda det.

Önskedrömmar
I programmet ingår ett musikbibliotek, därifrån kan Esmeralda välja lämpliga musikstycken för sina filmer. Förstås går det också att ladda ner musik från webben. Det stora minuset med att göra film med pekplattan är att det inte går att klippa filmerna, men det ska kanske lösa sig genom att öka minneskapaciteten på plattan.

Det andra alternativet heter filmkamera – Esmeraldas hetaste önskan just nu är en kamera att filma med. Eller kanske näst hetaste, för hennes högsta dröm är att bli filmstjärna.

Scenvan
– Jag tycker det är lätt att spela och öva in repliker. När vi gjorde vår första film kändes det jättepinsamt att titta på sig själv. Vi fnittrade så mycket med Josefin att vi höll på att kissa på oss. Men nu är det okej, säger Esmeralda.

Scenvanan finns, Esmeralda går i teaterskola på Grand och har redan varit med i några uppsättningar. Hon har också provspelat för en film med en inövad monolog, men hon har ännu inte fått höra om filmrollen är hennes eller inte.

Esmeralda tycker också väldigt mycket om att fotografera, men det brukar hon göra med mobiltelefonen – som hon nu tyvärr tappat och med den hela sin samlade bildskörd.

– Jag tycker om att fota bakgrundsbilder. Till exempel himlen kan vara jättefin eller träden med alla färger på hösten.