Mobilladdning. Snart är det slut på gratis laddning av elbilen. Ensto och EasyPark har utvecklat ett system där elbilsföraren enkelt kan tanka och betala parkeringsavgift med mobiltelefonen. Borgå börjar använda systemet inom kort.

Tanka elbilen med mobilen

Borgå stad börjar snart – som första i Europa – använda ett system där man kan tanka elbilen och betala för parkeringen med mobiltelefonen.

BORGÅ. Borgå stad ska inom kort börja använda ett nytt, mobilt betalningssystem för laddning av elbilar. Just nu får elbilisterna parkera gratis och tanka, det vill säga ladda sina fordon samtidigt, men nu ska de gröna fordonen ställas på samma streck som de bensindrivna.

– Borgå är först ut i Europa med betald elbilsparkering, det här projektet har stor betydelse, säger Allan Ahlgren som ansvarar för verksamheten med laddningslösningar för elbilar på Ensto.

Ahlgren konstaterar att ingen i framtiden kommer att ha råd att låta tusentals förare ladda sina elbilar gratis. Elbolagen vill kunna fakturera bilkunderna och nu finns det ett enkelt verktyg som tillåter att bilisten betalar för el och parkering samtidigt.

– Alla tekniska lösningar är klara. Inom kort går der att tanka el och betala parkeringsavgift via mobiltelefonen, säger Kari Kauppila på EasyPark.

Det nya betalningssystemet för laddning av elbilar har utvecklats i samarbete mellan Ensto och EasyPark. Det är EasyPark som står för mobilteknologin i parkeringsautomaterna.

– Det är några skyltar som ska översättas och hängas upp, efter det är allting klart för att sätta in det mobila laddningssystemet för elbilar, säger planeringschef Kari Hällström på Borgå stad.

Det finns tre laddningsstolpar för elbilar i Borgå; en vid salutorget, en på Krämartorget och en vid parkeringsplatsen för anslutningstrafik på Ensbacken.