Kundkrets. Vänner och bekanta köper gärna olika produkter då det att de samtidigt stöder junioridrott. Kristoffer (t.v.) och Kenneth Johansson har en säker kund i mormor Ingemaj Rehnberg som vill köpa ett vitt ljus.

Hög talkoanda hos Akillesjuniorer

Kex och kakor, sockor och senap, ylleplagg och toapapper – listan på grejer som säljs av föreningar på talkobasis är lång. Själva säljarbetet kräver engagemang men det är mödan värt tycker Carola Johansson vars pojkar spelar fotboll i Akilles.

BORGÅ Tolkiskillarna Kristoffer och Kenneth Johansson spelar fotboll i Akilles lag för 1999 födda pojkar. Ett år skiljer mellan bröderna och tävlingen är stenhård; efter årets säsong är det storebrorsan Kristoffer som ligger före i målbörsen. Killarna tränar fotboll fyra gånger i veckan och på vintern spelar de dessutom ishockey i Hunters.

Det betyder kostnader för planhyra, träningsturer, istid, utrustning. Många talkotimmar går åt då föräldrarna hjälper till att skrapa ihop åtminstone en del av pengarna

– Inom Akilles satsar vi hårt på talkoarbete och gör vårt bästa för att hålla månadskostnaderna och säsongsavgifterna nere så att så många som möjligt kan vara med och spela i laget, oberoende av hur den ekonomiska situationen ser ut hemma, säger Carola Johansson.

Roligt jobb
Hon och hennes man har engagerat sig i sönernas lag – liksom många av de andra föräldrarna – och är bland annat med och startar upp försäljning av olika produkter. Johanssons tycker det är roligt arbete att sälja allt från ylleplagg till ljus då man vet att den lilla förtjänsten stöder barnens idrottsintresse, och inte bara de egna barnens, även lagkamraternas.

– Ingen lyfter lön, varken tränaren eller någon annan som är med i lagverksamheten, säger hon.

Carola Johansson tycker inte att det är särskilt svårt att sälja de olika produkterna. Hon vet att det som säljs är av bra kvalitet och brukar tänka igenom bekantskapskretsen och fundera vem som kan behöva vad. Det är grannar och släktingar, och för Johansson del är mormor och morfar tvärs över gatan för det mesta en säker kund.

Stöder junioridrott
– Folk är positivt inställda, de vet att de genom att köpa någonting stöder unga som idrottar och rör på sig i stället för att hänga på stan, säger hon.

Sönerna hjälper också till med säljjobbet. Toapapper är lite pinsamt att sälja tycker de, allra helst säljer de kex och choklad – för då kan de också själva investera i ask eller två.

Hur hittar ni prylarna som säljs?
– Många barn och föräldrar är aktiva inom flera föreningar, och det är ofta den vägen som vi får tips om olika produkter som säljer bra. Det finns också företag som direkt tar kontakt med föreningen, men till exempel de små dynorna som suger i sig lukt och fukt ur träningskassar och skor hittade vi i Sverige då laget var med i Örebro-cupen, säger Carola Johansson.

Skrotsamling
Akillesjuniorerna har också deltagit i skrotinsamlingsprojekt i samarbete med Bollförbundet och återvinningscentralen Kuusakoski. Företaget har placerat ut sopcontainrar för metallskrot på platser som föreningen angivit. Insamlingen pågår några dagar och bolljuniorer med föräldrar ser bland annat till att skroten packas ordentligt. Containrarna avhämtas av sopföretaget som väger skrotet och betalar per insamlat ton.

I Akilles lag för 1999 födda pojkar spelar 35 killar. Det betyder många fotbollsfrön och föräldrar som gärna lägger ner talkotimmar för lagets bästa.