Snabbt. Jari Käkelä och Jari Heiskanen anlägger skogsmark hela sommaren. Det går undan, på några timmar är gården klar.Foto:Kristoffer Åberg

Trädgården blev till skog

Färdigt på en gång, inget underhåll att tala om och naturenligt – fördelarna med en skogsträdgård är många. Den passar också utmärk i stadsmiljö.

Det går undan när Jari Käkelä och Jari Heiskanen lägger pussel med de tjocka kakorna med mossor och ris och på några timmar är den 300 kvadratmeter stora gårdsplanen färdig. Egnahemsgården har förvandlats till skogsmark. Prydligt avskiljda av en stenkant växer nu blåbär, lingon och kråkbär i mossan, precis som i skogen.
– Det känns bra att trädgården blir färdig på en gång. I går kväll såg här helt annorlunda ut, säger Rainer Nyström när han lite förundrad följer med hur hans trädgård tar form.
Nyström har valt att anlägga ett litet stycke skog, en så kallad kuntta, vid sitt egnahem. Med det menas naturlig bottenvegetation av skogsmark som växer i Lappland och sedan lossas och flyttas i ungefär en kvadratmeter stor sjok och placeras ut där man vill ha den.
Innan skogsbitarna, Käkelä och Heiskanen anlände förberedde Rainer Nyström sin gårdsplan. Eftersom det är skog som placeras ut får jordmånen inte vara för näringsrik utan den ska motsvara den som marken vuxit på.
– I skogen är det ganska karga förhållanden. Antingen sand eller sandblandad mylla som i skogarna ska det vara, säger Jari Käkelä.
Nyström valde sand och jämnade marken så att det skulle gå lätt att applicera skogsmarken. Vid trädgårdsgångarna lade han sten som fungerar som kant mot den heltäckande skogsmarken.
– Natursten passar bra för att avgränsa mossan, då är det som i skogen. Man kan ta de stenar som man ändå måste flytta undan för att det ska bli jämnt, tipsar Käkelä.
Ta allt till vara
Skogsmarken tas från ett område som ska kalhuggas. Leverantören köper marken av skogsstyrelsen eller av privatpersoner och lossar marken. Bitarna, som är ungefär så stora som en lastpall, är femton centimeter tjocka så att rötterna kommer med. Man lossar dem med hjälp av en vanlig motorsåg och använder en specialbehandlad grep för att rulla ihop bitarna och flytta dem.
Jari Käkelä är en av en handfull företagare som levererar skogsmark till de södra delarna av landet. Något nytt är det inte, i Lappland har man skapat skogsträdgårdar i tiotals år redan. För några år sedan började man marknadsföra den här sortens trädgårdar också i de södra delarna av landet, och det blev genast populärt.
Det går ganska fort att anlägga skogsmark. Det största jobbet görs i skogen då bitarna lossas ur sin omgivning.
– Det är ett fysiskt tungt och smutsigt jobb att lossa marken, men man får motion och får vara ute, säger Käkelä.
Heiskanen och Käkelä hinner lägga mellan 500 och 1 000 kvadratmeter skogsmark på en dag. De har med sig den mängd mark de behöver från Kuusamo, och om det rör sig om ett större projekt så kommer andra i företaget med mera material.
När kunden räknar ut hur mycket skogsmark man behöver för sin gård ska man inte vara snål.
– Vi rekommenderar att man tar ungefär tio procent mer än man tror det behövs. Bitarna måste skäras till för att passa och det kan bli knappt annars, säger Käkelä.
Råkar det gå så att det fattas en del är det ingen katastrof.
– Vi rör oss i de här trakterna nästan varje vecka, så vi tar helt enkelt mera med följande gång.
Lätt att sköta
Att Rainer Nyström valde att låta gården bli skogsmark beror dels på att han gillar skog, och dels på att han vill ha en lättskött gårdsplan.– Jag har sett hur folk svettas två gånger i veckan med att klippa gräsmattan och så vill jag inte ha det, säger han.

Lite orolig var han först för att mossan och riset som vuxit så långt norrut inte skulle trivas i hans trädgård i Borgå. Det behöver han inte vara.
– De omständigheter i vilka skogsmarken växer är ungefär lika i hela landet fastän avstånden är långa, säger Käkelä.
En trädgård med skogsvegetation kräver nästan inget underhåll när den väl är på plats.
– De första dagarna ska den vattnas ordentligt, och första och andra året får man vattna emellanåt. Det är för att växterna ska rota sig, säger Käkelä.
Skogsmark är hållbar, men precis som i skogen bildas stigar om man går på samma ställe upprepade gånger.
En veckas leveranstid
Jari Käkelä har fullt upp under sommarsäsongen med att lägga skogsmark i södra Finland. Under vintern sköter han service vid skidbackarna i hemtrakterna. Än är det inte för sent för den som vill komma lätt undan med trädgårdsskötseln och ändå vill att det ska vara prydligt på gården.
– Den bästa tiden att anlägga skogsmark är på hösten när det börjar vara fuktigt i luften. Då rotar den sig bäst.
Jari Käkelä har en veckas leveranstid.
– Vi tar upp marken ända tills frosten kommer. I fjol var det i oktober, året innan i november.
Priset ligger mellan 15 och 20 euro per kvadratmeter, beroende på avstånd och hur mycket det är fråga om. Man kan köpa marken inklusive arbetet eller välja att göra jobbet själv.
Käkelä har anlagt skogsmark förutom vid sommarstugor och vid egnahem också på gårdarna till våningshus, och till och med på tak.
– Det passar egentligen var som helst, säger han.