Familjens valde att flytta sitt kök till en del av huset med stora fönster. Då blev det i stället ganska litet. Det runda bordet gör det ändå möjligt för hela familjen att få plats. Soffan är egentligen för stor för utrymmet, men den finns där eftersom Marie älskar den. Foto: Evy Nickström

Det är rätt när det känns rätt

Hemmet är en spegel av dem som bor där och när man ändrar något i sitt hem förändras man samtidigt själv. Målet är balans – både i hemmet och i själen.

I familjen Biebers hem i Paipis kommer trivsel i första rummet. Hemmet speglar familjen och är inrett just för dem, oberoende av trender och modefärger.
Marie Bieber är den tills vidare enda Graceful Living Designern i landet. Graceful Living står för ett liv där man lever i harmoni med sig själv, med naturen och med varandra. Det syns bland annat i inredning och Marie lever som hon lär.
– Det är egentligen ett förhållningssätt som man implementerar på hela sitt liv, säger Marie.
Det omfattar allt, från vad man äter och konsumerar till hur man inreder och tänker.
– Det finns fyra kriterier för hur livet ska vara. Det ska vara vackert, det ska vara enkelt, det ska vara kul och det ska vara hållbart.
Balans är ett ledord. Det strävar man efter, både i sitt hem och i sitt liv. Det ena avslöjar om det andra inte är i balans.
– Det är som med hönan och ägget, man vet inte vilken som kom först. Allting är en helhet och påverkar allt, hemmet och vi som människor. När du ändrar något i ditt hem förändras du själv också. Det är en obruten cirkel.
Familjen Biebers hem är inte färdigt inrett. Marie byter textilier, dekorationer, blommor enligt årstid och enligt hur det känns.
– Just nu börjar det gå mot höst och då känns inte pastellfärgerna i gardinerna längre rätt, konstaterar hon.
Hoppade av
Marie Bieber utbildade sig först till dekoratör och gjorde karriär inom branschen. Efter att ha insett att hon hamnat i ett ekorrhjul som bara gick fortare och fortare hoppade hon av och ägnade sig en tid åt inredningsplanering.
– Jag gick en hel del kurser, bland annat feng shui, och gjorde egentligen hela tiden Graceful Living utan att veta om det. När jag sedan stötte på termen blev jag så glad över att andra också tänkte som jag, säger hon.
Efter det utbildade hon sig till Graceful Living designer i Stockholm och blev klar för ett år sedan. Nu för hon läran vidare.
– Det viktigaste är att man lyssnar till sitt hjärta.
Det händer rätt ofta att vi går med dåligt samvete för något vi inte gjort eller hunnit med. Det är helt onödigt.
– Man tror att pressen kommer utifrån, men egentligen är det vi själva som skapar den press vi lever under, säger Marie.
– När jag hoppade av ekorrhjulet tog jag bort ordet borde ut min vokabulär. Det var en liten stor sak, numera säger jag att jag ska göra något eller att jag inte ska göra något, inte att jag borde.
Husesyn
När Marie kommer hem till en kund börjar hon med att gå husesyn – eller se de delar av hemmet hon får tillträde till.
– Det räcker inte med att se vardagsrummet om det är det som ska inredas. Vi går igenom hemmet och samtidigt försöker jag ta reda på vad som kunden vill förändra och vad som känns fel.
Eftersom hem och liv är så starkt förknippade med varandra är det oftast så att kunden också vill förändra sitt liv, han eller hon vet bara inte om det.
– Det är mycket individuellt vad som ska förändras i ett hem för att energierna ska bli bättre. Jag kommer med förslag, inte order. Det är kunden som väljer och som fattar alla beslut, det är ju kunden som ska bo i hemmet efter att jag gått. Det finns aldrig bara en lösning på ett problem i inredningen och det gäller att göra det bästa man kan med det man har, säger Marie.
Ibland behövs inte så mycket. Genom att flytta en soffa tio centimeter eller vrida den i en annan vinkel kan man förändra rummets energi, eller den känsla rummet förmedlar om man så vill. En ny nyans på en matta kan ge vardagsrummet en helt ny karaktär.
Det finns många knep inom feng shui man kan använda för att må bättre och samtidigt skapa balans både i sitt liv och i hemmet.
– Hörn som pekar direkt mot någon gör att man känner sig olustig. Något lite rött i sovrummet är bra för passionen. Men helst inga fotografier där, vem vill ha sina släktingar med i sängen?
Energistädning
Marie talar mycket om känslor och om energier. Energi är våglängder och vibrationer som påverkar en i allt, och som finns överallt.
– En känsla är en signal på någonting. Energin, eller känslan som ett rum ger, kan göra oss trötta om det till exempel finns för mycket saker. Det finns det ofta i våra hem. Mitt första råd brukar vara att göra en energistädning, att rensa i röran. Det gör man genom att göra sig av med allt onödigt, allt man inte använder, sådant som är sönder eller det man inte tycker om.
Det kan vara lite besvärligt ibland. Släktklenoder kan vara svåra att göra sig av med fastän man inte skulle gilla dem, och vad gäller tavlan man fått av mormor så får man vara lite diplomatisk.
– Det är ändå du som bor i ditt hem och som väljer vad där ska finnas, påminner Marie.
När folk städat ordentligt, i alla skåp och lådor, på vinden och i källaren, brukar de vara ganska trötta, men samtidigt också fyllda av ny energi.
– Att rensa i röran är ett projekt där man samtidigt som man städar upp skapar ordning.
Marie placerar möblerna så att energierna kan röra sig fritt i ett rum. En strävan efter enkelhet, öppna ytor och balans i dekorationer går igenom hela inredningen hemma hos henne.
Vackert och enkelt
När man inreder enligt Graceful Living behöver man inte bry sig ett dyft om vilken som är höstens inredningsfärg, vilka trender som råder eller vad som passar ihop enligt expertisen. Vad som är vackert avgör man själv och balansen skapas med andra medel.
– Tidlös skönhet med rätta proportioner tilltalar oss alla omedvetet, och det har ingenting med trender att göra. Det viktigaste är att slutresultatet känns bra, då är det rätt just för dig.
I familjen Biebers ganska trånga kök står en gammal kökssoffa.
– De är egentligen alldeles för stor för att stå där framför fönstret, men jag älskar den soffan.
Så då ska den stå just där.
Att mindre ofta är mera är en gammal sanning som också passar in på Graceful Living.
– Man ska vara nådig mot sig själv och göra det så enkelt för sig som möjligt. Ett mindre komplicerat liv är ofta lättare att leva.
Kul och hållbart
Marie Bieber skrattar mycket medan hon berättar. Hon älskar sitt jobb och sitt liv och trivs i sitt hem. Det är helt enkelt kul att leva. Det är också en grundtanke inom Graceful Living.
– Man ska inte ta det så allvarligt. Det är tillåtet att leka lite och det gör inget om de färger man valt skär sig, bara du själv tycker att det är skoj.
Familjen köpte hemmet i Paipis för åtta år sedan och har renoverat sedan dess. Så långt som möjligt har de använt ekologiska naturmaterial under renoveringen. Det är ekologiska målfärger, linull och trä som gäller. En gammal uthusdörr har målats glatt blå och fått en ny uppgift som toalettdörr
– Hållbar utveckling är en röd tråd inom det här sättet att leva.
Helt ekologisk är renoveringen ändå inte.
– Jag fuskade lite med en färg på ett golv, för jag blev lat. Det är också okej. Man gör hela tiden små beslut och de flesta av dem är ekologiska. Sedan kompromissar vi när vi måste, säger hon.
Funktionellt
Marie Bieber är estetiker. Ändå omger hon inte sig med saker bara för att de är vackra även om dekoratören i henne syns både inomhus och på den fiffigt planerade gården.
– Jag är ganska praktisk. Allt ska fungera men det ska också vara vackert. Det är en sak jag inte kompromissar om.
Som den vackra stora salladsskålen med lock i vit keramik som står på köksbänken. I den förvarar hon kompostavfall.
Den teorin har hon omsatt i praktiken på den egna gården. Huset ligger uppe på ett berg och nu klättrar en altan i flera etager upp längs berget som Marie tagit fram och putsat rent från mossa och sand.
Hennes strävan efter enkelhet syns i trädgården.
– Jag tycker om att påta i jorden, men inte för mycket. Vi har två lådor i vilka vi odlar bland annat morötter, palsternacka och sallad och några vinbärs- och hallonbuskar från vilka vi äter bären direkt. Jag saftar inte, och den som gillar sådant har också flera buskar.
Marie håller kurser i Graceful Living, följande i oktober.
– Det är en annorlunda inredningskurs. Jag försöker puffa på folk så att de börjar tro på sig själva och lära dem se möjligheterna och ta fram dem.