Kira Weckman vill göra mat skräddarsytt enligt kundernas önskemål.

"Jag är lycklig nu"

HELSINGFORS. Tävlingsinriktad och målmedveten, stress- och stryktålig. Så kan man beskriva toppkocken Kira Weckman.

Först gick hon själv igenom en mangel som tävlande i tv-programmet Top Chef. Där gick hon ut som vinnare, och nu då den värsta rumban har lagt sig har Sibbobördiga Kira Weckman redan varit involverad i en inbandning av nästa kockprogram, Hells kitchen, som premiärsänds på MTV3 den 20.9.

Men det har hunnit hända mycket efter segern i Top Chef i nu våras och toppkocken är säker då hon svarar på frågan hur det är nu, efter att dammet lagt sig.

– Jag är lycklig nu. Allt har gått så bra.

Men det var en lång tid mellan inbandning och final, och det gällde att hålla utgången och segern hemlig.

–  Jag fick inte prata med nån om programmet, även om jag hade velat skrika ut åt alla att jag vann.

Framtidsplaner

Det gällde att tömma huvudet och tänka på nåt annat under tiden och hon och hennes man Michel Garzon som också är kock, använde tiden till att förbereda sig för livet efter att tv-seriens final gått ut.

– Först funderade vi på att grunda en egen restaurang. Men sen erbjöds jag ett jobb på Stefan's Steakhouse i centrum av Helsingfors.

Det jobbet kom via kontakten med en annan toppkock som i samma veva inledde planeringen av en ny restaurang.

– Det var mycket att göra och jag började tänka om. Det blev catering i stället.

Orsaken till att en egen restaurang får vänta, är bland annat att Kira Weckman inte vill köra in sig i rutiner. Håller man restaurang så slås menyn fast och jobbet binder lätt upp en från morgon till kväll, resonerar hon.

– Vi tyckte båda att det skulle vara roligare med en modell där man kan röra på sig och skräddarsy menyer enligt kundernas önskemål. Åka till Lappland och fixa en middag, eller till Åbolands skärgård som vi nyligen gjorde.

Så nu erbjuder paret menyer för alla möjliga tillställningar, små intima bjudningar och större tillställningar med till exempel företag som beställare.

– Många ville kolla om den meny jag planerade för tävlingsfinalen också i verkligheten är så god som jurymedlemmarna sa.

Vid sidan om allt annat har Weckman dessutom hoppat in som lärare vid Haaga-Helia, någon som hon alltid också önskat pröva på.

Många projekt

Både våren och sommaren har gått bra och där emellan har Kira Weckman hunnit jobba hårt med inspelningarna av ett annat kockprogram: Hells kitchen. Nu har uppgiften varit att se till att det kök som byggdes upp för programmet fungerar, att skaffa sponsorer och att se till att de tävlande har alla råvaror, alla apparater och all tänkbar utrustning som behövs.

– Det har inneburit att jag och den andra matproducenten har varit först på plats. Det blev långa dagar och ungefär 300 timmar på fyra veckor.

Konceptet i det här kockprogrammet är ett annat än i det där hon själv deltog. Här får de tävlande rå och högröstad feedback.

– Det är tufft för deltagarna och jag lyfter på hatten åt de som vågar tävla på de här villkoren. Det är tungt både mentalt och fysiskt.

Det ger även mycket drama bakom kulisserna och i skymundan för kameror och en del av Kira Weckmans jobb har varit att hålla ett öga på de tävlande. Och hon kan förstå hur det känns om det man presterat inte duger.

– Jag har själv jobbat under press och haft gastande chefer. Jag vet hur det känns då man jobbat tjugo timmar och chefen kommer och säger att man kan spola ner maten, att den inte duger.

Colombia nästa

Nu för tiden går hon inte i väggen för hård kritik och konstaterar bara att det finns "olika slags köksmästare".

Michel Garzon är från Colombia så menyerna de komponerar tillsammans har ofta ett stänk av Sydamerika. Det märks även i de recept de båda bidrog med till boken "Sininen lenkki 50", en bok där den jubilerande korven fick se sig uppiffad till oigenkännerlighet av gastronomer.

Även om mycket sker just nu här i Finland har paret planer på att öppna en restaurang i Colombias huvudstad Bogota.

– Det är så mycket enklare att göra en investering i Colombia - och billigare. Vi har bra kontakter via Michels vänner, så tanken är att de ska driva verksamheten. Det blir kanske verklighet nästa år.

Men det behöver inte innebära att paret packar och reser bort för gott. Det finns många som vill ha god mat i Finland också.