Glädje. Carola Mäkelä och Cati Andersson betonar att det ska vara roligt att motionera. Parvis huksittande är ett sätt att både ta pausgymnastik och umgås

Motionera dig till ett längre liv

Högst två timmar i taget får man sitta stilla, annars finns risk att kroppen tar skada. Våra bekväma liv har gjort att vi blir allt stelare, tjockare och latare.

Kroppen är gjord för rörelse. Det går dåligt ihop med dagens samhälle där allt fler tillbringar flera timmar av sin arbetsdag sittande framför datorn.
– Teknologin servar oss och blir bättre hela tiden. Vi behöver inte förflytta oss utan kan sköta det mesta sittande framför datorn, säger fysioterapeut Cati Andersson.
Det alarmerande är att man så lätt vänjer sig vid ett stillasittande liv. Minst varannan timme borde man stiga upp ur stolen och röra på sig för att musklerna ska få syre och hållas aktiva.
– När man börjar ett stillasittande jobb efter att ha rört på sig mera mår man ofta dåligt. Men sedan vänjer man sig. Musklerna har ett minne och de vänjer sig också snabbt, också vid dåliga ställningar. Om man sitter fel i sin stol börjar det så småningom kännas normalt fast man samtidigt sliter på stora delar av kroppen, förklarar Andersson.
Den som sitter mycket ska se till så den sitter rätt. Man ska kunna sitta avslappnat i sin stol och ha stöd för korsryggen. Det är bra att kunna variera ställningen med jämna mellanrum.
– Stig upp och stå en stund, gå på händerna, drick ditt kaffe stående eller vad som helst som bryter sittandet, uppmanar Andersson.
Inställningen avgör
Carola Mäkelä som är personal trainer på konditionscentret Verde betonar att det ska vara roligt att röra på sig – också på jobbet.
– Man ska våga vara lite barnslig, hoppa och skutta och skratta tillsammans på jobbet. Om alla går in för att ta pausgymnastik blir dt en naturlig del av arbetsdagen, säger hon.
– Allt som gör att man rör på sig är positivt. Man kan ha möten medan man springer, då blir de åtminstone korta när man inte kan prata så mycket.
Genom att röra på sig motar man ålderskrämporna i grind samtidigt som man mår bättre just nu. Och det är aldrig för sent att börja motionera.
Det första man behöver göra är att inse att man behöver göra något.
– När man fått hjärnan med är det bara att välja hur man gör sedan. Det finns en massa hjälp att få om man inte själv vet hur man ska motionera på bästa sätt, säger Mäkelä.
Inte för mycket
Både Mäkelä och Andersson har lagt märke till att allt fler är antingen - eller vad gäller motion. Antingen driver man sig och motionerar massor eller så gör man ingenting alls.
– Lagom är bäst.
–Den som tror att det är bra att sitta stilla och spara kroppen är helt fel ute. Det är tvärtom. Ju mer man rör sig som yngre desto bättre mår man när man blir äldre, säger Andersson.
En del skyller sitt stillasittande på att de är så stressade och har så mycket att göra. Då gäller att prioritera.

– Stress är psykisk. Man blir trött av att stressa. Men det är ingen fysisk trötthet. Oberoende av hur trött du är när du börjar motionera så är du piggare när du slutar, säger Andersson.
De som är barn i dag och som inte kan minnas en tid innan internet löper risk för att bli ännu mera passiva än den föregående generationen. Där ligger ansvaret på föräldrarna.
– Man ska inte göra någon till syndabock, men det är faktiskt föräldrarna som visar exempel på hur man ska leva. Verkan av att visa exempel är enormt stor. Man kan inte själv sitta framför tv:n och predika om att barnen borde gå ut och motionera, säger Andersson.
Carola Mäkelä har sett fall där barnen rör sig massor, och varje kväll skjutsas någonstans av föräldrar som själva endast flänger omkring i sin bil.
– De borde ta sig tid att motionera själva också.
Glädje
Hälsomotion behöver inte kosta och det behöver inte ta hela kvällen efter jobbet. Man kommer långt bara med att utnyttja de tillfällen till motion som ges under dagen.
– Ta trapporna i stället för hissen, stig upp och sträck på dig, sätt dig ner på huk tio gånger på raken, räknar Cati Andersson upp.
Ska man motionera är det å ena sidan bra att ta sig den tid det kräver och faktiskt gå in för motionen, så att man promenerar minst en halv timme i taget eller liknande. Å andra sidan är det viktigt att man tar vara på alla möjligheten.
– Samla på tio minuter under dagen. Tio minuter motion, huksittande eller trappor hinner man alltid med.Det blir snabbt mycket, säger Andersson.
Tekniken kan ändå också vara till nytta.
– För en del kan det vara motiverande med en stegmätare eller en manick som räknar ut hur många kalorier man förbrukat, och då är de bra, säger Andersson.
Ju mer man rör på sig desto större blir behovet av att röra på sig. Det är som med muskelminnet, kroppen vänjer sig. Och det behöver inte kosta, att ta en promenad är gratis.