Pellinge FBK:s unga fick donation. Foto: Amanda Englund.

Donation till Pellinge FBK för ny utstyrsel

Per-Gunnar Fagerholm har sedan 1958 varit aktiv inom frivilliga brandkåren. På sin 70-årsdag ville han varken ha gåvor eller blommor utan startade i stället en insamling för att understöda ungdomsavdelningen. Han samlade ihop hela 1740 euro som oavkortat doneras till Pellinge FBK.

– Jag har skåpen fulla med saker så på min födelsedag ville jag hellre ordna en insamling för att understöda en verksamhet jag tycker att är viktig, säger Per-Gunnar Fagerholm och säger att han blev överraskad över hur mycket han lyckades samla in.

FBK-verksamhet är en gammal tradition som fortfarande är mycket viktig på landsbygden och i skärgården. Pellinge FBK är en grundförutsättning för att man över huvud taget ska kunna bo på ön anser kårchefen Kaj Eriksson.

– Det kan ta mer än en halv timme innan professionell hjälp hinner ner till Pellinge så vi kommer till olycksplatsen mycket fortare, säger Eriksson.

Han säger att FBK-verksamheten är som ett kall för de som är med. Den måste finnas och hittills har den frivilliga rörelsen fungerat bra. Det finns alltid någon som ställer upp.
De frivilliga brandkåristerna har träff varje torsdag då de övar och servar utrustningen på stationen. För tillfället har sju av dem rökdykarutbildning, men det är i själv verket inte så ofta som FBK släcker just bränder. I fjol hade de 45 utryckningar varav de flesta inneburit att ge första hjälp innan ambulansen kommit fram.

Donationspengarna kommer oavkortat gå till att skaffa utrustning åt de yngre FBK-medlemmarna. I dagens läge har de allt för stora kläder, stövlar och hjälmar.
– De får sätta tredubbla strumpor i stövlarna för att de ska hållas på, säger FBK-medlemmen Peter Eriksson.

Endast fyra unga är aktiva medlemmar i föreningen för tillfället men fler är välkomna att bekanta sig med FBK-verksamheten.
– Det finns fortfarande intresse för FBK men nu för tiden är det så mycket olika idrotter som konkurrerar om ungdomarnas tid, säger Fagerholm och hoppas att ny utstyrsel ska hjälpa på traven.