Enni Heinonen är stylisten som gillar enkla linjer och som betonar vikten av att våga vara sig själv.

Stilen ska spegla jaget

En god hållning, en basgarderob av god kvalitet och sinne för accessoarer och detaljer är ingredienserna då man skapar sig sin egen stil.

Modet fluktuerar och trenderna avlöser varandra. Det är inte alltid så lätt att veta hur man ska klä sig om man vill hänga med sin tid men ändå inte är beredd att byta ut hela sin garderob varje gång trenderna förändras.
Man behöver inte vara så radikal.
– Utgå från dig själv och våga vara dig själv. Det man klär sig i ska kännas rätt och man ska trivas, annars ser det inte bra ut, säger stylist Enni Heinonen.
När hon ska styla någon utgår hon från just den personen.
– Alla kvinnor har bra sidor, och dem ska man identifiera och sedan framhäva med kläderna, säger hon.
En person som mår bra och ler ser bra ut, kryper man ihop och gömmer sig gör man det inte, oberoende av vad man har på sig.
Kläderna utgör en helhet i helheten.
– När man köper ett plagg ska man alltid tänka efter vad annat man har hemma, med vad man kan kombinera det nya plagget. Det är också bra att prova helheter så man får en uppfattning om hur plagget fungerar, säger Heinonen.
Basgarderoben
Det som är trendigt just nu ska inte ensamt styra hur man klär sig, trenderna är ett komplement, det lilla extra. Utgångspunkten är alltid en bra basgarderob med byxor, blusar och tröjor, en garderob som är lätt att kombinera med annat – och som sitter bra på den egna kroppen.
– Det lönar sig att satsa på lite dyrare tidlösa plagg med bra skärning. Dem kan man använda länge och sedan variera klädseln med accessoarer. Passformen är det viktigaste, kläderna ska sitta.
Enni Heinonen rekommenderar enkla linjer, i klassisk stil. En välskuren blazer är gångbar i åratal och genom att byta ut blusen man har under, scarfen eller smyckena kan man variera den i det oändliga.
När man som stylist hjälper någon hitta sin stil får man vara lite diplomatisk. Klädstilen är mycket personlig och det gäller att gå försiktigt fram när man påpekar att de färger kunden valt kunde bytas ut. Eller kompletteras.
– Ibland räcker det att sätta till något lite till helheten. Det avskalade är en styrka och då blir små förändringar stora.
Variera med detaljer
Klädseln är den del av det intryck vi ger. Det kan varieras med att man byter scarf eller väska, av att man väljer andra smycken eller låter skorna tala. Till den strikta affärsträffen väljer man diskreta skor och en scarf i samma nyans till jackan medan samma jacka är perfekt också till träffen med vännerna, när man väljer accessoarer mera modigt.
– Jag brukar uppmana till att vara lite vild. Man kan fynda lite annorlunda accessoarer på rea och då kan man unna sig att köpa sådant man kanske inte använder så ofta men som kan vara just det lilla extra till en klädsel man redan har.
I år är det granna färger, men också vitt, svart och pastellfärger som gäller. Printade mönster är helt rätt liksom armémönstrat. Kläderna får gärna fladdra och svalla, A-linjen är tillbaka i blusar och tunikor. 1980- talet syns nu starkt i utbudet, men också 1960-talet är här igen, främst i klänningar, solglasögon och andra accessoarer. Också 1990-talet smyger sig på, axelvaddarna är tillbaka. Ekologiskt framställda plagg och återvinning som trend håller i sig.
Mångfalden av färger öppnar nya möjligheter. Alla färger passar ändå inte för alla, men ett bra ledsnöre är om man gillar färgen eller inte. Gillar man den passar den ofta en.
– Om det känns för mycket att ta på sig en cerise skjorta men man ändå vill plocka upp modet är lösningen att satsa på detaljerna. En knallcerise väska eller gympaskor till vanliga jeans och enfärgad skjorta ger effekten utan att man behöver gå över sin bekvämlighetsgräns.
– Man kan egentligen klä sig i vilka färger som helst bara man inte har dem alldeles vid ansiktet.
Vännerna råder
Enni Heinonen är förutom stylist också frisör och idrottsinstruktör. Alla tre delområden stöder varandra – ju bättre en person mår fysiskt desto bättre ser hon ut. Då stiger också självförtroendet och då är det lättare att våga vara sig själv. Då hittar man sin egen stil.
De unga vet hur de vill klä sig och har sin egen stil och följer ofta gruppen, men för äldre kan det vara svårare att veta vad som ser bra ut på en. Ett gott råd är fråga sina vänner vad de tycker ser bra ut.
– Var modig. Ta ett plagg du vid första ögonkastet inte gillar och prova det. Du kanske blir positivt överraskad. Be också expediten i affären om hjälp med att välja färger och modeller.
Finländare håller på att bli bättre på att be om råd för hur de ska klä sig. Och en stylist finns till för den vanliga människan.
– Det är inte bara modeller som anlitar stylister, vem som helst kan få hjälp med att hitta sin egen stil, säger Enni Heinonen.