Både Kaisa Luukka och Katja Myllynen har gedigen erfarenhet av frisöryrket och vet vad de vill erbjuda sina kunder. Det är trivsel – och naturligtvis ett bra resultat av besöket.

Katja och Kaisa har skapat en oas

En lite annorlunda frisörsalong har öppnat på Kyrkogatan. Här får klippningen ta den tid den tar. Den pyttelilla frisörsalongen är inredd med gamla möbler som de två företagarna själva piffat upp, reparerat och målat.

När Kaisa Luukka och Katja Myllynen började planera sin egen frisersalong hade de sin vision klar för hur den skulle se ut. När de sedan fick nys om ett ledigt utrymme på Kyrkogatan på tröskeln till Gamla stan såg de genast lokalens potential och slog till. Några veckor senare har de förvandlat de 28 kvadratmetrarna till en salong i samma stil som resten av huset där både väggarna och inredningen andas flydda tider och där den hektiska rytmen i samhället lyser med sin frånvaro.
Det gamla rimmar helt med frisörernas affärsidé.
– Vi vill att kunden får en paus i allt springande och kan varva ner medan hon är här. Service är det viktigaste. Klippningen får ta tid, vi satsar på att hinna prata med våra kunder och till exempel massera hårbottnen lite längre, säger Katja Myllynen.
Att få alla funktioner som behövs i en frissa att rymmas på ett så litet utrymme var knepigt. Kaisa Luukka lade pussel med måtten tills det satt, och har lyckats få rummet att bli luftigt trots de begränsade kvadraterna. En orsak till känslan av luft är att de två kundplatserna är placerade mitt på golvet med en spegelvägg i mellan.
Inte mycket nytt
Det är återvunnet som gäller i salongen.
– Vi vill lämna ett så litet avtryck i naturen efter oss som möjligt, säger Kaisa Luukka.
Det syns i inredningen. Hårvårdsprodukterna står i höga hyllor tillverkade av gamla trälådor eller en väl använd fönsterbåge och skåpen i kokvrån har företagarna fyndat på återvinningscentralen och sedan målat så de är fräscha. Längs ena väggen står ett lite kantstött skåp och bordet på den ena av kundplatserna är en skolpulpet i trä. Stoldelen till pulpeten får tjäna som klädhängare i farstun.
– Vi har skaffat så lite som möjligt nytt. I stället har vi satsat på att fixa till gammalt, säger Katja Myllynen som är den av de två som ser nya användningsmöjligheter i mycket som andra skulle slänga.
Luukka är ekologisk frisör och blandar till exempel alla färger hon använder själv. Färgämnena står på en hylla gjord av en gammal golvbräda i burkar från mitten av förra seklet. När företagarna valt produkter för frisersalongen har de strävat efter samma lugn.
– Vi vill inte ha en kakofoni av dofter så vi har valt produkter som inte doftar för mycket, säger Luukka.
Porvoon Hiuskammari har öppet enligt överenskommelse. Det går bra att sticka sig in när det är öppet och höra sig för om lediga tider. Både Luukka och Myllynen är flexibla vad gäller tider.
Intill dörren står en korg med yllesockor och tofflor. De är för kunderna.