Hannele Pihlflyckt startade sitt företag för ett drygt år sedan då hon letade med ljus och lykta efter stolöverdrag till sin dotters bröllop. Nu hyr hon ut dem själv. Foto: Kristoffer Åberg

Dukar och pynt från ett ställe

Det är mycket som ska till för att göra bröllopet eller femtioårskalaset till den fullträff det ska vara och det kan vara svårt att hitta allt. Så är det inte längre.

Stolöverdrag, sidenband i olika bredd och i alla upptänkliga färger, borddukar, prydnader, placeringskort och diverse ljusstakar trängs i hyllorna i Hannele Pihlflyckts garage i Hax. Här finns exempel på det mesta som behövs för att göra den stora festen till en succé. Hannele hyr inom ramen för sitt företag Hoodit ut all rekvisita för bröllop och andra fester som man kan tänka sig.
– Det började när min äldsta dotter gifte sig och vi skulle ordna ett stort bröllop. Jag sprang omkring och letade efter prydnader, dukar och stolöverdrag. Då föddes idén om att samla allting på ett ställe, säger hon.
Det är med stolöverdragen det började. Inför dotterns bröllop ägnade fem kvinnor flera timmar åt att stryka de lånade överdragen som de hittat än här och än där. I dag finns ungefär två tusen överdrag i företagets lager i Sibbo. Det är också överdragen, som liknar huvor som träs över stolarna, som fått ge företaget dess namn, att sätta huva på något heter tohood på engelska.
– Det finns alla möjliga slags stolar och vi har fem olika slags överdrag i olika färger, säger Pihlflyckt.
Champagne och gult
Också fester följer trender. I år vill många brudpar ha champagne, gult eller silver på sitt bröllop. Stolöverdragen går att piffa upp med en sidenrosett i valfri färg som sedan kan matchas med löpare, servetter och dekorationer.
– De första överdragen kom till så att en kund hämtade sin stol hit och vi sydde en modell till överdrag. Sedan blev det flera.
Nackdelen med överdrag i vanligt tyg är att de ska strykas efter varje tvätt, det vill säga efter varje användning. Det tar tid. Därför håller Pihlflyckt och hennes kumpan nu på att övergå till överdrag i stretchtyg.
När ett brudpar eller en festarrangör kommer för att se på utbudet vet de oftast vad de vill ha. Men det finns också de som inte kommit så långt vad gäller detaljplaneringen.
– Just nu gäller ganska enkla dekorationer fast man ordnar en stor fest. Många vet exakt vad de är ute efter och ser genast när de hittar något som passar i planerna, andra behöver mera hjälp.
Detaljer till salu
Förutom dukar, servetter, överdrag och vissa prydnader som hyrs ut säljer företaget också mindre attiraljer till fester. Sådana är till exempel gåvor till gästerna, placeringskort, dekorationer och ljus.
– Rosor är alltid ett säkert kort på bröllop. Det här är en tvål och genom att bryta av ett blad får man tillräckligt för att tvätta händerna, säger Hannele och visar fram en liten utsökt ros med stora kronblad.
Också påsar för godis eller ris finns i hyllorna.
– Det är inne att ha en godisbuffé, ett bord där det finns godis av olika slag som gästerna kan ta för sig av.a
Efter ett år börjar företaget vara känt och Hannele Pihlflyckt berättar att hon redan fått en hel del beställningar till sommaren.
– Man ska vara ute i god tid, då får man det man vill ha. Det är inget problem, de flesta börjar planera sina bröllop långt i förväg.
Ett överdrag förvandlar effektivt den tråkiga plaststolen till något betydligt festligare, och Hannele har fått förfrågan om hon säljer överdragen.
– Det gör vi inte nu, men kanske någon gång i framtiden, säger hon.
Så småningom kommer hon också att börja hyra ut stolar, inklusive överdrag.
Fördelen med att hyra åtminstone en del av allt det man behöver för en stor fest är enligt Hannele uppenbar.
– Det var en mamma berättade att hon köpt 35 blomvaser till sin dotters bröllop. Efteråt funderade hon på vad hon skulle göra med dem.