Merja Tammi och Ari Kovero är restaurangägare igen. Efter en paus på drygt sju år köpte de tillbaka Timbaali. Foto: Evy Nickström

Snigelrestaurangen i nygamla händer

Borgåborna Merja Tammi och Ari Kovero har blivit restaurangägare igen efter en paus på över sju år. De har köpt tillbaka snigelrestaurang Timbaali.

. Det var Merja Tammi och Ari Kovero som grundade Timbaali 1999. Restaurangen profilerade sig snabbt som snigelrestaurang och paret odlade, tillredde och serverade sniglar i restaurangen som snabbt blev känd över hela landet.

Nu har en cirkel slutits, Tammi och Kovero har köpt tillbaka restaurangen som de sålde 2005.

– Vi tar över i början av mars, och innan dess skall vi renovera restaurangen lite, säger Merja Tammi.

Sniglar och nytt
Sniglar skall det fortsättningsvis finnas på menyn men i övrigt kommer listan att förnyas – ändå så att den håller samma bekanta stil som kunderna hunnit vänja sig vid.

– Atmosfären är viktig och de som kommer till Timbaali vill ha samma stämning som det alltid varit, säger Kovero.

– Det hindrar ändå inte att det kan finnas en del överraskningar, inflikar Tammi.

Bråd vår väntar
Tammi och Kovero har egentligen aldrig sluppit sniglarna, fastän restaurangen ägdes av andra. Vart de gått har folk frågat om sniglar, talat sniglar och berättat om sniglar. Några planer på att börja odla sniglar till restaurangen igen har de ändå inte.

Merja Tammi och Ari Kovero har en späckad vår att se fram emot.

Dels skall de hinna med sin keramikverkstad och dels renovera och starta upp restaurangen igen.

– Vi har gjort keramik på heltid i sju år, och har egentligen fullt upp med det. Vi visste ju inte att vi skulle köpa en restaurang så vi har beställningar för hela året, säger Tammi.

Tammi och Kovero har i praktiken sitt hem ovanpå restaurangen så de har varit nära trots att de inte drivit verksamheten. Att de köpte tillbaka Timbaali kom sig av en slump.

– Restaurangen var till salu, och när vi först hörde det förundrade vi oss lite. Ingen köpte den genast och så småningom djupnade beslutet att köpa tillbaka den, säger de.

Rolig utmaning
Nu är affären ett faktum. De sprudlar båda av entusiasm och energi inför våren.

– Det är en utmaning, men en rolig sådan.

Sedan nyheten, som paret först lade ut på Facebook, släpptes har de fått massor av meddelanden och samtal av vänner och bekanta.

– Det känns bra att folk gratulerar, och speciellt bra att också personalen uttryckt glädje över att det blev vi som köpte Timbaali, säger Merja Tammi.

Planerna för både renovering, meny och verksamhet är i full gång. Tammi utlovar bland annat en auktion av inventarier i april och den 28 maj blir det stor födelsedagsfest. Då firar Timbaali 14 år.

bildtext

Merja Tammi och Ari Kovero är restaurangägare igen. Efter en paus på drygt sju år köpte de tillbaka Timbaali.