Merja Tammi och Ari Kovero är restaurangägare igen. Efter en paus på drygt sju år köpte de tillbaka Timbaali. Foto: Evy Nickström

Snigelrestaurangen i nygamla händer

Borgåborna Merja Tammi och Ari Kovero har blivit restaurangägare igen efter en paus på över sju år. De har köpt tillbaka snigelrestaurang Timbaali.

. Det var Merja Tammi och Ari Kovero som grundade Timbaali 1999. Restaurangen profilerade sig snabbt som snigelrestaurang och paret odlade, tillredde och serverade sniglar i restaurangen som snabbt blev känd över hela landet.

Nu har en cirkel slutits, Tammi och Kovero har köpt tillbaka restaurangen som de sålde 2005.

– Vi tar över i början av mars, och innan dess skall vi renovera restaurangen lite, säger Merja Tammi.

Sniglar och nytt
Sniglar skall det fortsättningsvis finnas på menyn men i övrigt kommer listan att förnyas – ändå så att den håller samma bekanta stil som kunderna hunnit vänja sig vid.

– Atmosfären är viktig och de som kommer till Timbaali vill ha samma stämning som det alltid varit, säger Kovero.

– Det hindrar ändå inte att det kan finnas en del överraskningar, inflikar Tammi.

Bråd vår väntar
Tammi och Kovero har egentligen aldrig sluppit sniglarna, fastän restaurangen ägdes av andra. Vart de gått har folk frågat om sniglar, talat sniglar och berättat om sniglar. Några planer på att börja odla sniglar till restaurangen igen har de ändå inte.

Merja Tammi och Ari Kovero har en späckad vår att se fram emot.

Dels skall de hinna med sin keramikverkstad och dels renovera och starta upp restaurangen igen.

– Vi har gjort keramik på heltid i sju år, och har egentligen fullt upp med det. Vi visste ju inte att vi skulle köpa en restaurang så vi har beställningar för hela året, säger Tammi.

Tammi och Kovero har i praktiken sitt hem ovanpå restaurangen så de har varit nära trots att de inte drivit verksamheten. Att de köpte tillbaka Timbaali kom sig av en slump.

– Restaurangen var till salu, och när vi först hörde det förundrade vi oss lite. Ingen köpte den genast och så småningom djupnade beslutet att köpa tillbaka den, säger de.

Rolig utmaning
Nu är affären ett faktum. De sprudlar båda av entusiasm och energi inför våren.

– Det är en utmaning, men en rolig sådan.

Sedan nyheten, som paret först lade ut på Facebook, släpptes har de fått massor av meddelanden och samtal av vänner och bekanta.

– Det känns bra att folk gratulerar, och speciellt bra att också personalen uttryckt glädje över att det blev vi som köpte Timbaali, säger Merja Tammi.

Planerna för både renovering, meny och verksamhet är i full gång. Tammi utlovar bland annat en auktion av inventarier i april och den 28 maj blir det stor födelsedagsfest. Då firar Timbaali 14 år.

bildtext

Merja Tammi och Ari Kovero är restaurangägare igen. Efter en paus på drygt sju år köpte de tillbaka Timbaali.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på Östnyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Östnylands redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Östnyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Östnylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Östnyland.fi är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Östnyland.fi, i tidningen Östnyland eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Östnyland.fi kan sändas till red@ostnyland.fi. Modereringen på Östnyland.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med red@ostnyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min förinställda signatur: På Östnyland.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Redigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.