Mord och schack. Arnaldur Indriðasons kriminalroman utspelas i Reykjavik 1972 samtidigt med "århundradets schackturnering" mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij. Norstedts pressbild.

Mord i schackspelets skugga

Det fanns en tid före den isländske brottsutredaren Elendur steg in bilden. Om den tiden och om en annan isländsk polis och ett mord år 1972, då den massmedialt uppmärksammad schackmatchen i Reykjavik mellan Bobby Fischer och Boris Spasskij pågick, handlar Arnaldur Indriðasons nya kriminalthriller "Den stora matchen".

Den stora matchen

 ✭✭✭✭✩
Författare: Arnaldur Indriðason.
Översättning: Ylva Hellerud.
Kriminalroman utgiven på Norstedts förlag, 302 sidor.
Arnaldur Indriðason har med föreliggande roman utkommit med tio böcker i svensk översättnin

Att Elendur skulle lämna scenen var förväntat. Det gjorde han i förra boken Den kalla elden. Men redan i de tidigare kriminalromanerna Mörka strömmar och Svart himmel fick läsaren bekanta sig med två av hans kolleger Elinborg och Sigurd Oli, samtidigt som Elendur drog sig tillbaka för privata undersökningar i sin hembygd.
Just variationen med helt nya karaktärer och en för dagens yngre läsekrets rätt obekant epok gör Den stora matchen intressantare än en sedvanlig fortsättning med Indridasons centralkaraktär.
I korsdraget
I rampljuset befinner sig polismannen Marion Briem. Trots att handlingen utspelar sig den osedvanligt varma sommaren 1972, då schackturneringen mellan två av spelets giganter pågår för fullt, drar kyliga vinddrag från internationell storpolitik in över Reykjavik. Läget tillspetsas av att Storbritannien samtidigt sätter hårt mot hårt när Island vill utvidga sin fiskegräns.
Lilla Island befinner sig med ens mitt i korsdraget mellan det kalla krigets supermakter USA och Sovjet och har problem med det "fredligt" sinnade Storbritannien.
Mord på bio
Strax innan "århundradets schackturnering" sätter igång och en nyckfull och socialt omöjlig Bobby Fischer förpestar atmosfären genom att komma med det ena horribla kravet efter det andra sticks en ung pojke ihjäl på en biograf i huvudstaden. Marion Briem blir huvudutredare av fallet som verkar helt oförklarligt. Vem har orsak att ta livet av en 17-årig filmfreak mitt under eftermiddagsföreställningen?
Svaret finns i den internationella storpolitiken och i det faktum att ynglingen haft för vana att banda in filmljud. Något som man i vissa kretsar inte borde ha hört, tycks ha fastnat på hans ljudband.
I en parallell story ges den buttra och traumatiserade Marion Briems bakgrund stort utrymme. Som ung insjuknade han i tuberkolos och hamnade på sanatorium i Danmark. Skuggor ur hans egna förflutna hinner upp honom allt medan ett mordgåtan mitt bland spioner och korrumperade politiker går mot sin lösning.
Arnaldur Indriðason låter i sina senare kriminalromaner just Marion Briem bli Erlendurs mentor, något som också blir uppenbart på slutsidorna i Den stora matchen. Islands och Nordens deckarkung, som författaren också kallats, har igen gjort en välskriven, engagerande och spännande bok.