Fyra år i Storbritannien. Författaren Charlotta Buxton undersöker i sin ambitiöst upplagda reportagebok om det ännu finns några "renodlade" britter. Foto: Pressbild.

Djuplodning i fenomenet britterna

De gröna mytomspunna öarna med Agatha Christie, Miss Marple, drottningen, adeln, Shakespeare, Jane Austen och Five O´Clock tea, det vill säga Storbritannien. Det var klichéerna. Men hur ser verkligheten ut? Har den forna stormakten fortfarande drag av lugn lantlighet med tanter i blomhattar, farbröder i rutiga tweedkostymer och mysiga lokala marknader där den bästa sconesbagaren utses?

Det finns inga britter

✭✭✭✩✩
Författare: Charlotta Buxton.
Förlag: Schildts & Söderström, 2013, 191 sidor.
Om författaren: f. 1984 i Jakobstad, journalist för bland annat Svenska Yle, aktuell med en bok om sitt nya hemland

Journalisten Charlotta Hedman, numera Buxton, ger efter fyra år i landet sig själv utmaningen att närmare kolla in vad som är det egentliga Storbritannien. Storbritannien består av England, Skottland och Wales och den nordöstra delen av Irland. Finns här någon annan gemensam nämnare mellan landsdelarna än drottningen eller är olikheterna så stora att landet riskerar att falla i bitar. Är London representativt för resten av landet eller är London helt enkelt just bara London?
Buxton börjar sin resa genom ett sönderfallande kungadöme med en intervju med en statsvetarprofessor som konstaterar att man upprätthåller illusionen om en stormakt med krigsfartyg och kärnvapen. Hans förhoppning är att politikerna som en följd av eurokrisen ska bli mer medvetna om landets verkliga makt eller brist på makt.

Buxton åker till orter med rykte om hotfulla upplopp som nyheterna också hos oss har rapporterat om, till Bradford, Ripley, Brixton och som en kontrast till mytomspunna ställen som Windsor, Eton, Inverness eller till Haworth, författarsystrarna Brontës hedlandskap, idag en sovande ort där livet flyter lika sakta som förr.
Mångkulturellt
Är britterna britter eller något helt annat? Buxton konstaterar att var åttonde invånare i England och Wales idag är födda utanför Storbritannien och att fem procent av dem är muslimer. Det finns alltså flera kulturer som skiljer sig från det traditionellt brittiska.

En stor del av invandrarna från Asien har hamnat i trakterna kring Bradford redan efter andra världskriget och alltså levt där i generationer men syns inte särskilt ofta i medierna, inom politiken eller kulturlivet.
Buxtons resa slutar som sig bör i London där du kan möta femtio olika språk i tunnelbanan, en stad med stor rikedom och stor fattigdom, en stad med stora kontraster och en stad där en invandrare passar in och som därför enligt Buxton representerar det sant brittiska för att det där går det att hitta hela världen.

Det finns inga britter är en ambitiöst upplagd reportagebok där författaren guidar läsaren genom dagens Storbritannien och underbygger sina iakttagelser med intervjuer med både forskare och lokala invånare, ger ögonblicksbilder och placerar mycket i ett för en utomstående fattbart sammanhang. Min enda invändning gäller bokens dåliga inbindning där sidorna lossnar en efter en.

Ingeborg Gayer