Romantisk utstickare. I miljödramat Promised Land väcks känslorna mellan gasbolagskonsulten (Matt Damon) och småstadslärarinnan (Rosmarie DeWitt). Foto: Scott Green/Filmikamari.

Samvete och moral… eller ekonomisk vinst

En film om våra naturresurser, global utvinning och personlig moral är inte så vanlig. Men Matt Damon som producerat, deltagit som manusskribent och gör huvudrollen i Gus Van Sants film "Promised Land" sätter finger på en om punkt.

Promised Land

✭✭✭✩✩

Regi: Gus Van Sant
Manus: John Krasinski, Matt Damon.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Matt Damon, Frances McDormand, John Krasinski.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 1 t 46 min.

I egenskap av ett konsult för ett storbolag som utvinner naturgas från skifferlagret djupt nere i jorden reser han runt i ett litet amerikanskt jordbrukarsamhälle i Pennsylvania, knackar dörr  och lovar miljonbelopp för dem som säljer sin mark. Enligt honom står valet mellan olja och kol eller den "rena" naturgasen. Haken är att själva processen vid utvinning av skifferolja är förenad med avsevärda miljörisker. Vattnet förorenas vid borrningen , djur förgiftas och dör. Om biverkningarna tiger naturgasbolaget givetvis som muren.
Med sig från samma bolag i en övertalningsprocess som börjar gå allt mera snett finns Sue (Frances McDormand - Fargo) som är mera intresserad av ett garanterat arbete än moraliska skrupler.

Arbetet försvåras ytterligare när en miljöaktivist (John Kransinski Something Borrowed) dyker upp och sprider ut bilder av kor som dött på gasborrningsområden på annat håll i landet. Det leder till en kamp om själarna och framför allt till en överraskning man inte väntar sig.
Promised Land tilltalar genom sitt starka manus och en fokusering på den lilla människans och de personliga valens betydelse i ett spel där pengar betyder allt. Van Sant (Good Will Hunting, The Elephant) regisserar säkert och skådespelet är friktionsfritt. En rätt onödig utvikning på romantikens stickspår och en klick sirap på slutet kunde ha lämnats bort. I övrigt är den lågmält intensiva storyn om en man och hans samvete bra underhållning utan excesser i våld.