Ambitiöst. Sibbo Vokalensemble är en av regionens främsta körer, vilket tioårsjubileumskonserten I septemberljuset verifierade.

Från klarhet till klarhet

Sibbo Vokalensemble under Dag-Ulrik Almqvists ledning visade igen under sin tioårsjubileumskonserten på Artborg i lördags att den hör till regionens bästa körer. Ett ambitiöst programval kombinerat med stor samstämmighet och självsäkerhet var bevis nog.

I septemberljuse

★★★★★

Lördagen den 28.9. 20013 på Artborg 35.

Sibbo Vokalensembles 10-årsjubileumskonsert.

Dirigent: Dag-Ulrik Almqvist.

Solist: Minna Nyberg.

SIBBO För snart ett år sedan uppträdde sångarna i en stämningsfull, nordisk inspirerad konsert i Sibbo gymnasium, också då med sin tonbildare, sopranen och sångpedagogen Minna Nyberg som solist.

Jubileumsprogrammet I septemberljuset gav Minna Nyberg en ännu mer framträdande position. Hon uppträdde inte bara solo i Ilkka Kuusistos sångsvit Kiurunportaat till Dag-Ulrik Almqvists pianoackompanjemang utan hade egna solopartier i 80-årsjubilaren Nils Lindbergs  Sweet and Kind, en stämningsfull svit för sopran och blandad kör till text av gammal engelsk lyrik. Dessutom turade hon om solist i varannan sång medan kören sjöng de återstående sångerna i Laci Boldemanns humoristiska och publiktillvända Spefågel, snuggla och trask, 13 visor till text av James Krüss i Britt G. Hallqvist geniala svenska översättning.

Att 80-årige Sibbomusikern Ilkka Kuusistos vackra Hiljainen ilta inledde konserten med sång bakom publik har sin förklaring i att sången ingått i körens repertoar sedan start.

Välvalt

Programmet i sin helhet var valt med omsorg och med dirigentens kännedom om koristernas ansenliga resurser.

Jag vet inte om man kan tala om en utveckling genom åren eftersom Sibbo Vokalensemblen alltid sjungit bra, men så mycket står klart att kör och dirigent har ambitioner som bara ett begränsat antal musiker klarar av.

Någon svag länk finns inte, dam- som herrstämmor sjunger berömligt och det finns en potential som också syntes i encorenumret, Lasse Mårtensons Prästkragen då koristen Ann-Lis Biström svarade för ett utmärkt solo.

Solistglans

Minna Nybergs medverkan gav helheten ett gyllene höstskimmer. Med sin vackra stämma, säkra teknik och förmåga att tolka texterna också med inlevelsefullt kroppsspråk är hon en tillgång för kör som kör. Mest imponerade hon som solosångare i den med lätt impressionistiska färger framtonande Kiurun portaat där också Dag-Ulrik Almqvists insats vid pianot var bländande.

Körens konstnärliga ledare är inte bara en helgjuten musiker som satt sin prägel på Sibbo Vokalensemble, hans sympatiska framtoning framträdde också i informativ och lättsam speakning.

Sibbo Vokalensemble går från klarhet till klarhet. Och mera finns på lut. Körens andra jubileumskonsert Trinity i Sibbo kyrka framförs i kyrkomusikens tecken med Minna Nyberg som solist den 7 december. I repertoaren ingår ett uruppförande.