Bli expert. Bildningsakuten ger massor av ny kunskap i femminuters portioner. Norstedts pressbild.

En handbok för minglaren

Ordet bildning är laddat. Med prestige förstås, men kanske ännu mer med krav. Det finns mycket som det känns att man borde vara bildad i, men tiden räcker inte till. Vem vill inte läsa Proust, lyssna in sig på Bach och få ett hum om arkitekturhistoria? Och vem har tid att ens börja? Så skriver Göran Everdahl i förordet till boken Bildningsakuten och lovar också att du får veta litet om mycket på fem minuter.

Bildningsakuten - bli expert på 5 minuter

✭✭✭☆☆

Av Göran Everdahl, journalist och filmkritiker (f. 1964 i Piteå i Sverige).
Har mottagit Svenska Serieakademins hedersdiplom för sina journalistiska insatser för tecknade serier
Utgiven på Norstedts förlag i september 2013, 284 sidor.
 

Och det är just fem minuter det tar att läsa ett uppslag om till exempel Alexander den store eller varför inte om Jane Austen, Charles Darwin, Ernest Hemingway, Martin Luther och många, många fler.
Min uppskattning är att de flesta uppslagen handlar om historiska personer, om författare, vetenskapsmän, konstnärer och musiker. Men det finns också många mera allmänna uppslag som det om tulpaner och deras historia, eller om vikingarna, om pengar, om vin och öl eller fotboll och frimärken, för att nu ge några exempel.
Ingen artikel går på djupet men det är som Everdahl konstaterar, att för djupa kunskaper finns det andra källor än denna bok. Bildningsakuten är mera som ett konversationslexikon som lockar till läsning litet här, litet där.
Varje uppslag inleds med rutan I ett nötskal. Det om tulpanerna t.ex. berättar att namnet kommer från det persiska ordet för turban, att det finns cirka 100 vilda arter i Europa och Mindre Asien och att det är från dem som alla 6 000 framodlade hybrider härstammar och att det på marknaden idag finns 2 600 olika tulpansorter. Sen följer en massa små artiklar om exempelvis tulpomanin på 1600-talet, om hur blommorna håller längre i vas, om tulpaner i konsten och i litteraturen och om viruset som gör dem flerfärgade
Everdahl har åstadkommit en riktigt rolig bok i sin genre. Överskådligt och lockande betar han av det ena ämnet efter det andra. Allt snyggt layoutat med fotografier, bilder och André Prahs fina teckningar. I själva verket är det just det tilltalande utseendet som lockar till läsning och som anger tonen: Det här är inte så gravallvarligt. Det kan faktiskt vara roligt att snabbt och behändigt läsa sig till lite mera kunskap om en massa, ibland litet udda saker. Och visst kan man ha nytta av det nästa gång man råkar ut för minglandets småprat.

Ingeborg Gayer