Nyhetens behag. Martin Olczak har faktiskt lyckats åstadkomma något som känns nytt i inom den svenska spänningsromanen. Pressbild.

Strindbergs hämnare… ger genren något nytt

Äntligen! Äntligen en svensk spänningsroman som definitivt är annorlunda! Vi slipper detaljerade beskrivningar av bestialiska mord, vi slipper psykopatiska mördare, vi slipper den medelålders ensamvargen till polis, litet överviktig och mycket trött som ofta lyssnar till just sin speciella musik, opera, jazz eller klassiskt.

Akademimorden. 18 ledamöter, 18 måltavlor

✭✭✭✭☆
Roman av Martin Olczak.
Norstedts förlag, 2013, 369 sidor.
Olczak är född 1973 i Stockholm.
Har gett ut ett tjugotal barnböcker, manus, kåserat i Svenska dagbladet. Akademimorden är hans debut för vuxna.

Vi får i stället ett pussel där bitarna placeras ut litet försåtligt än här än där. Varje bit är viktig för endast med rätt ledtråd går det att komma vidare. Här krävs inte polismannens råstyrka utan en fallenhet för att se saker som inte i första hand vekar självklara.
Det hela tar sin början den 14 maj 2012 då man firar att det har gått hundra år sedan Sveriges kanske störste författare, August Strindberg dog. En inskränkt litterär elit lyckades förhindra att han fick Nobelpriset i litteratur.
Mord i park
När Akademiens ständige sekreterare vid tidpunkten för 100-årsjubiléet, fram på nattkröken lämnar festen, skjuts han ihjäl i Berzelii park. Allt pekar på ett rånmord begånget mer eller mindre av misstag. Det är bara det att ingenting av offrets tillhörigheter har stulits och att mordvapnet med största sannolikhet måste vara en svårhanterad svartkrutsrevolver från 1860-talet. Ett vapen som Strindberg kunde ha använt. Följande dag skjuts ytterligare fyra akademiledamöter.
Motvilligt lämnas rånteorin och en ung kvinna, Claudia Rodriguez från riksmordkommissionen kopplas in för att leda utredningarna samtidigt som de övriga akademiledamöterna sätts under sträng polisbevakning. Men ingenting tycks hjälpa, oberoende av var de är, dödas de en efter en. Polisledningen fruktar en ny Palmeutredning, en utredning som inte leder någon vart.
Claudia Rodriguez har invandrarbakgrund och det blir snabbt klart att en del av poliserna har tydliga fördomar både för att hon är kvinna och för att hon är blatte och de lyckas få henne avstängd från utredningen. Hon vägrar acceptera det och fortsätter mot uttryckliga order. Hon har en vag idé om motivet men behöver hjälp av en gammal vän som äger ett antikvariat. Tillsammans söker de svaren via Strindberg.
Gåtan har drag av Dan Browns Da Vinci-koden men istället för religiösa mysterier söker Olczak sig till gamla intriger inom den litterära världen. Polisledningen som mest verkar kämpa om personlig ära och makt, känns igen men Claudia Rodriguez, boxningsmästare och motorcykelförare och hennes antikvariatsvän är ett i sanning udda par i spänningslitteraturen. Martin Olczak har faktiskt lyckats åstadkomma något som känns nytt i den här litteraturgenren.

Ingeborg Gayer