Luftigt och ljust. Glöm inte att besöka andra våningen där konsten fått mycket ljus och luft omkring sig. Foto: Egil Green.

Yrkeskonstnärer ger… färg åt Almska gården

Den i september officiellt invigda Almska gården med artotek och återkommande utställningar har som bäst en färgstark presentation med 21 lokalt betonade yrkeskonstnärer. Verksamheten i regi av Stödföreningen för Lovisa konstcentrum har planer på att längre fram inbjuda också namnstarka inhemska och internationella konstnärer.

Lovisa konstnärers utställning

✭✭✭✭☆

På Almska gården, Sibeliusgatan 10.
Pågår till den 13 oktober.
Öppet: tisdagar - söndagar kl. 12 - 17.

Det beror på att konstkeramiker Elina Sorainen som arbetar på Almska gården har kontakter när och fjärran. På kommande är en utställning med Helena Perheentupa, Sari Broman och Jim Hieskanen från mitten av oktober. Också estniska textilkonstnären Anu Raut har för avsikt att ställa ut.
Mångfald
Den pågående utställningen ger ett representativt tvärsnitt av regionens konstnärer, huvudsakligen från Lovisa men också från Borgåtrakten och längre i från.
Plock ur mångfalden visar att det genast vid ingången till de ljusa, nyrenoverade utrymmena finns björnar på besök. Här tittar nämligen Borgåkonstnär Nelli Nios björnhuvuden ned på besökaren, kompletterade med bildkonst och keramikarbeten av björnar. Nelli Nio presenterade sig i samma genre för Borgåpubliken i Konsthallen i början av året.
Kristina Elo från Lovisa visar upp ett stilsäkert stilleben med fruktkorg, och en humoristiskt betonad målning, där hennes karakteristiska hare Franz finns med på ett hörn. Hennes trolska exteriörer från en nattlig stad väcker också uppmärksamhet.
Aino Ulmanen, numera verksam i Mörskom, ställer ut för henne karakteristiska stora nonfigurativa brunmelerade akrylmålningar medan Lovisakonstnär Jan Lindh visar upp Sårad soldat i blandteknik.
Hanna Olá är en ny bekantskap som väcker intresse med en rätt speciellt konst. Hon har bland annat häng upp stora målningar med kvinnoansikten i blyerts. Teija Kettunen presenter sig i målningarna Smörblomslek I och II där estetiken ligger i ett slags ornamentmåleri.
Christer Åberg, numera Borgåkonstnär och pensionerad kyrkoherde, presenterar sig med avskalade, lugna och färgstarka målningar av blomster i vas och Aftonfågel.
Lea Seppälä från Lovisa har varit en trägen gäst i Lovisagalleriet Theodor, nu deltar hon i Almska huset med bildkonst där olika bergsformationer talar till åskådaren.
Strandskräp
Strandens skräp består inte bara av avfall utan också av iögonenfallande vackra föremål, vilket Marjatta Paasilahti från Lovisa förevigat i sina oljor.
Lovisakonstnär Marja-Liisa Aalto-Annala ställer ut en målning i brunt med stiliserade träd, framför den står Elina Sorainens tankfulla keramikhägrar på fötter av betongjärn.
Markus Forss roar med flera kolorerade, humoristiska små målningar av djur, bland annat Trekking, där en struts befinner sig på safari i Nepal. En stillsam komik vilar också över Kati Forss-Lounamaas målning Jutta Müller.Tränare från DDR, där ungdomar på skridsko gör piruetter framför en höghuslänga. Det vilar en stämning av Ilon Wiklands oskuldsfulla sagobokillustration över målningen.
Inge Lööks glada gummor och Kitty Tennbergs Vita Droppar med vita fåglar på pinnar, med röda färginslag mot blå botten, fångar ens intresse innan det är dags för en titt i den också stiligt renoverade övre våningen med framträdande väggbjälkar i brunt och ett helvitt mur- och skorstenskomplex. Här hittar man ett flertal koloristiska abstrakta målningar av bland annat Aarne Kyröläinen.
Artoteket i nedre våningen erbjuder konst av bland andra Heljä Wallensköld från Borgå.