Höstromantik. Primadonna med ackompanjerande spelmän debuterade publikt under nya dirigenten Maria Lindes ledning. Foto: Egil Green.

Komp och rytmer passar Primadonna

Den 2005 med Tua Lindberg-Selén som konstnärliga ledare grundade damkören Primadonna uppträdde i söndags första gången under nya dirigenten Maria Lindes ledning i Fabrikssalen i Konstfabriken för omkring hundra åhörare. Höstromantik med Primadonna visade att kören är som bäst när musiken har rytm och klang och när ackompanjemanget ger sångarna sitt stöd.

Höstromantik med Primadonna

✭✭✭☆☆
Konsert med Damkören Primadonna.
I Fabrikssalen i Konstfabriken 22.9. kl. 16.
Dirigent Maria Linde.
Ackompanjemang av Borgå medborgarinstituts spelmanskurs (Östra Nylands Spelmansgille).

BORGÅ. Därför var  sången Amor i bossanovatakt till Göran Seléns svängiga arrangemang och med hela ackompanjerande spelmanslaget vid Borgå svenska medborgarinstitut i elden en prima inledning.
Rytm och komp fanns också i den i valstakt gungande Konvaljens avsked liksom i några andra sånger där de femton koristerna till ackompanjemang av elva säkra spelmän var i sitt rätta element.
A capella sång eller sång till nedtonat komp är åtminstone inte ännu körens starka sida. Ett sådant programnummer var En natt i Moskva som lät spretig, samma gällde Annie´s song där enskilda röster och en viss orenhet kom i dagen. Också Hymn till kärleken, Edith Piafs starka ode till kärlekens lov med originaltitel Hymne à l'amour klingade visserligen hyfsat men utan glöd och intensitet.
Spelmännen uppträdd med tre instrumentallåtar och uppvisade en musikalisk geist och samspelhet som fick publiken att spontant klappa takten i Lärpolkan.

Satsning
Dirigenten Maria Linde gjorde vad hon kunde och kören är ju för all del en samling litet till åren komna sångare som sjunger för att man gillar det. Med tanke på framtiden kanske man ändå kunde fundera på att satsa litet mera koristernas styrka och sjunga mera av det som entusiasmerar sångarna. Så gjorde Östersundom Sångkörs nya dirigent Daniela Forsén på körens senaste julkonsert i Östersundom kyrka. Den förlöpte nästa enbart i rytmmusikens och det jazziga ackompanjemangets tecken och resultatet var över förväntan bra.
Som encorenummer bjöd Primadonna igen på Amor, vilket gav en god eftersmak åt konserten med höstromantik.