Sista stöten. Jorge (Matias Varela) gör i Snabba Cash - Livet deluxe den klassiska sista stöten, som naturligtvis går i stöpet. Foto: Lena Garnold..

Stockholm noir-trilogi slutar i moll och i dur

Jens Lapidus Stockholm noir boktrilogi har liksom Stieg Larssons Millennium-trilogi överförts till film. Den tredje Lapidusfilmen Snabba Cash - Livet deluxe sätter punkt för en intrikat hämnd- och våldsorgie. I motsats till de två tidigare Snabba Cash-filmerna finns här vissa paralleller till Gudfadern-filmerna.

Snabba Cash - Livet deluxe

✭✭✭✩

Regi & manus: Jens Jonsson.
I huvudrollerna: Matias Varela, Dejan Cukic, Malin Buska, Martin Wallström, Madeleine Martin.
Genre: kriminaldrama.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 7 min.

Det betyder i klartext att undre världens snedvridna moralkodex där alla oförrätten skall hämnas öga för öga, tand för tand, är betecknande för Jens Jonssons Snabba Cash - Livet deluxe.
JW (Joel Kinnaman) som i de tidigare filmerna nästlade in sig i samhällets toppskikt och brottsliga kretsar och här hade en synlig huvudroll har nu förpassats i marginalen. Han letar i USA efter sin försvunna syster (Maija Christenson).
Två i fokus
Fokus ligger på två huvudaktörer. En av dem är den i Stockholm verksamma serbiske mafioson , människosmugglaren och knarkkungen Radovan Kranjic (Dejan Cukic) och hans dotter Natalie (Malin Buska) som avskyr hans livsstil.
När fadern utsätts för attentat blir det andra ljud i skällan och dottern förvandlas från duva till hök. En ny bekantskap är polisinfiltratören Martin (Martin Wallström) som får i uppdrag av Radovan att skydda Natalie.
Den andra är huvudaktören är den spanske småskurken Jorge (Matias Varela) som vill dra sig tillbaka men inte förrän han fått ekonomin på det torra. Därför planerar han en klassisk sista stor stöt. Det går inte som beräknat, andra brottslingar vill vara med och dela på kakan. Mitt i förberedelserna stöter han på Nadja (Madeleine Martin), en ung kvinna han räddat från traficking i det förgångna, och kärleken flammar upp igen.
I filmen får de karikerade brottslingarna ett trovärdigt ansikte, storyn är inte heller så mångbottnad att man inte hänger med utan att ha sett de tidigare filmerna. Snygga scenbilder från ett nattligt Stockholm varvas med spännande action, drama, romantik och frän musik.
Våra inhemska kriminalfilmer hamnar i jämförelse långt ute i skuggorna. När handlingen ebbar ut har de flesta i filmen fått bita i gräset, men solen lyser också - och inte bara bildligt talat – över en och annan.