Skickligt. Nutidsjazz med skickliga Verneri Pohjola Quartet. Foto: Mikael Green.

Jazzfestivalen lockade folk

Den 13-14 September ordnades Porvoo Jazz Festival i Borgå för första gången. Under de två septemberkvällarna hade Borgåbor möjligheten att njuta av skön jazzmusik i form av konserter i Grand och jam på Zum Beispiel.

Den konstnärliga ledaren för festivalen André Sumelius, som också uppträdde med sin kvartett under den första kvällen, hade jobbat ihop ett fungerande och mysigt program.
Verneri Pohjola Quartet inledde festivalen på fredagskvällen. Pohjola är en av vårt lands kändaste jazzmusiker och har många järn i elden. Förutom hans solokvartett är han också medlem i Ilmiliekki Quartet och har medverkat i många musiksensembler genom åren. Han har ett distinkt underbart sound och ett sinne för att låta musiken tala för sig själv.
Istället för att hålla fullt ös med små andningspauser, håller han ofta tyst och ger rum åt de övriga musikerna i kvartetten. Speciellt trummisen Joonas Riippa ger ett otroligt medryckande komp i den finurliga But This One Goes In Four där basisten Antti Löttjönen skickligt är med i samma rytmiska lek. Musiken är både fantasifull och vacker.
Kreativt
Under konserten fick vi också lyssna till kvartettens kreativa tolkning av Björks Hyperballad. Den vackra melodin kännetecknas verkligen av innovativt muciserande av såväl pianisten Aki Rissanen som trummisen Riippa. Riippa använder sig av alla möjliga små slagverk som alla får sin egen tur uppe på trumsetet. Under konsertens sista ballad riktar Pohjola in sin trumpet i flygeln vilken ger ett långt eko med alla de toner som han spelat under passagen. Han låter tonerna ringa ut förrän han kommer med följande kaskad och harmonier.
Bakåt i tiden
Om Verneri Pohjola Quartet stod för kvällens nutids jazz var det dags efter pausen att gå tillbaka i tiden tillsammans med André Sumelius Quartet. Hammond orgel spelad av Mikko Helevä, jazzgitarr modell gammal spelad av Sami Linna, Cesar Joaniquet på tenorsaxofon och förstås André Sumelius bakom trummorna garanterar ett riktigt vintage sound.
André Sumelius studerade jazzmusik i USA med ingen mindre än Miles Davis hovtrummis, Tony Williams. Det har minsann lämnat sina spår i såväl hans sätt att trumma som att komponera. Lite dammigt, men skönt att lyssna till.

Mikael Green

Porvoo Jazz Festival
✭✭✭✭✩
På Grand.
Fredagen 13.9.
Verneri Pohjola Quartet.
André Sumelius Quartet.