Ont och gott. Romanen De första tolv är den andra delen i en trilogi om en framtida värld där bestialiska viraler tagit över herraväldet. Bland motståndarna finns en spillra människor som kämpar för mänsklighetens överlevnad. Norstedts pressbild.

Det mörknar på färden… i framtida apokalyps

I den amerikanska författaren Justin Cronins första roman Flickan från ingenstans drogs läsaren med på en närmare 600 sidors resan in i viralernas/vampyrernas apokalpytiska värld efter att ett virus spridit sig över jorden och delat in befolkningen i anfallande, nedsmittade viraler och människor på flykt. I trilogins andra del De första tolv fortsätter storyn med en djupdykning i ett universum som i grymhet och omänsklighet gott kan mäta sig med J.R.R. Tolkiens sagovärld.

De första tolv
✭✭✭✭✩
Justin Cronins andra fantasyroman i en trilogi.
Utgiven på Norstedts förlag, 683 sidor.
Originaltitel: The Twelve.
Översättning: Jimmy Hofsö.

Den som läste första boken vet vad det handlar om. Ett virus har förvandlat människor till vampyrer eller viraler som de kallas. USA:s armé vädrar nämligen morgonluft och tror sig ha hittat lösningen till odödliga soldater. Men projektet med de första tolv försökspersonerna, dödsdöma interner och våldsverkare i amerikanska fängelser, blir en katastrof. Samtliga försökspersoner blir tolv ärkeviraler med superkrafter. Med sin ökande skara undersåtar, som växer i takt med att de smittas ned och förvandlas till viraler, har de ett enda mål: att utrota mänskligheten.
Två plan
I romanen De första tolv eskalerar händelserna i två tidsplan och genom tre överlevande människors perspektiv. En av dem är den gravida läkaren Lila. Hon vägrar att se farorna omkring sig i en värld som håller på att pulveriseras och blir en paranoid och allt galnare huvudperson på flykt i en gammal bil tillsammans med en annan man.
Den andra personen är tonåringen April. Hon gör allt för att rädda sin lillebror i en värld som håller på att förvandlas till dödens förgård.
Ett ljus i mörkret är fortfarande flickan Amy, hon som i början infekterades av viruset men samtidigt blev både odödlig och en frälsargestalt. Med handlingen förlagd hundra år framåt i tiden från den första boken ger hon sig tillsammans med de "krigsvana" Peter, Alicia och andra människor från Flickan från ingenstans ut på jakt efter de tolv ursprungliga smittbärarna - de första tolv.
Förskjutningar
Som läsare stöter man på vissa problem på grund  tidsförskjutningarna i romanen.
Cronin beskriver dels de första tiderna efter katastrofen med sina överlevande och deras barn, samtidigt som de grymma tilldragelserna i nutid gör sig påminda via tidigare utspelade nedslag i form av bland annat en massaker på ett majsfält.
Boken är inte bara action och skräckthriller utan också en filosofisk analys av ondska, makt och fri vilja med kontaktytor till Tolkien, Stephen King, Stephenie Meyers Twilight-serie, C.S Lewis Narniakrönikor och Bibeln.
Bordet är dukat för den stora slutstriden som närmar sig i den avslutande fantasyromanen. Vem som står kvar som segrare är kanske inte så svårt att räkna ut. Knepigare är att lista ut vem som överlever. I den föreliggande romanen tvingas nämligen flera personer att offra sig för en större sak - mänsklighetens överlevnad.