Aldrig svarslös. Dick Harrison ger i sin nya bok svar på en massa historiska frågor av allmängiltigt intresse.. Norstedts pressbild.

Historiska nedslag… som roar och förvånar

Den också i Finland kända svenska historikern Dick Harrison kommer med många intressanta svar på historiska spörsmål i sin nya bok Jourhavande historiker, utgiven i maj.

Jourhavande historiker
✦✦✦✦☆
Utgiven av Norstedts förlag, 338 sidor.
Författare: Dick Harrison (f. 1966).
Författare och professor i historia i Lund.
Känd för sin historieblogg i Svenska Dagbladet.
 

Om någon undrar så är det minsann inga torra betraktelser Lundaprofessorn i historia bjuder på utan en anekdotiskt betonad samling nedslag i historien med frågeställningar som ofta fortfarande gäckar forskare.

Med avstamp i den delikata frågan om Adam var den första människan? går färden vidare fram till 1900-talet och spörsmålet vem som kan bli svensk monark? Boken är kronologiskt indelad i forntid, antiken, medeltid och århundraden börjande från 1500- fram till 1900-talet.

Det kan vara bra att veta att Dick Harrison inte är någon dununge när det gäller frågor av allmänhistoriskt intresse. Han började besvara frågor i den så kallade Historiebloggen i Svenska dagbladets internetupplaga och har skrivit ett stort antal om det mesta på den historiska arenan från uråldrig forntid fram till i dag.
Jourhavande historiker är ganska entydigt heller ingen bok man i första hand läser från pärm till pärm utan mera en volym som man slår upp och bläddrar i för att sedan kanske kunna stoltsera med i diverse sammanhang.

Pyramidbyggarna

Om det t.ex. var slavarna som byggde Egyptens pyramider är en fråga som låter lättare än svaret. Forskningen visar nämligen att dokument saknas, att frihet och slaveri då det begav sig i Egypten definierades på ett annat sätt än nu. Harrisons slutsats är att städer, murar och pyramider i Egypten byggdes av vanliga bönder med arbetsplikt och inte slavar.

Lättare ter sig eventuellt frågorna om det funnits en kvinnlig påve eller om Gustav Vasa verkligen skidade Vasaloppet? Svaret är i bägge fallen nej.
Någonstans i gränslandet mellan ja och nej, beroende på infallsvinkel, ligger frågan om det existerat enhörningar? En zoolog svarar entydigt nej medan en kulturhistoriker kan vara av motsatt åsikt och mena att de existerar i kuriosakabinettet och antagligen har tillhört släktet narvalen.

Änglabesök

En intressant fråga är om Gamla testamentets notoriskt syndiga städer Sodom och Gomorra existerade och utplånades genom att Gud lät regna ned svavel och eld från himlen?

Harrison resonerar sig fram till att städerna verkar ha existerat och att de gick under i en jordbävning. Men lika intressant är att vi också får veta att enligt Bibeln lät Gud den rättfärdige Lot undkomma i Sodom genom att varna honom via två änglar som besökte honom.
Lot tog emot dem och gav dem husrum - och observera - det här var något som tydligen stadens syndiga homosexuella män också noterade. Det resulterade i att de försökte sig på ingenting mindre än en gruppvåldtäkt på änglarna. Det här omintetgjorde emellertid änglarna elegant genom att slå våldtäktsmännen in spe med blindhet så de aldrig hittade dörren till Lots hus.

Andra frågor vi får svar på är om kung Artur, Hamlet och Zorro existerat?, om Silverbibeln var krigsbyte eller inte?, hur det gick till när vi bytte kalender, varför Åland tillhör Finland och inte Sverige och när det blev populärt med gräsmattor.

De historiska frågorna är många, vitt spridda och av varierande intresse, men ett är säkert. Dick Harrison ger med sakkunskap, flytande penna och en riklig dos humor den vetgirige många nya insikter i litet ett och varje på den historiska agendan.