Glitter & glamour. The Great Gatsby har en fantastisk yta men mindre djup. Pressbild.

Stor show men ingen gnista

Den australiska regissören Baz Luhrmann har som vanligt impregnerat också sin nyaste skapelse "The Great Gatsby" med mycket yta och glitter men någon riktig gnista hittar man inte.


The Great Gatsby
✦✦✦☆☆

Regi & manus: Baz Luhrmann.
Utgående från F. Scott Fitzgeralds roman.
Genre: romantiskt drama.
I huvudrollerna: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire.
Speltid: 2 t 22 min.
Åldersgräns: 12 år.
Visas i 2D och 3D.

Att filmen är expressiv i kubik förvånar inte, det samma gjorde Luhrmann med den psykedeliska rockoperan Shakespeares Romeo & Juliet (1996) och musikalen Moulin Rogue (2001).
Tidigare filmatiseringar av Scott Fiztgerards roman har förekommit 1926, 1949, 1974 då Robert Redford och Mia Farrow gjorde huvudrollerna samt år 2000 med Toby Stephens och Mira Sorvino som kärlekspar.

Nu är det Leonardo DiCaprio och Carey Mulligan (Shame) som bildar de olyckligt förälskade medan Tobey Maguire (Spider Man) är författaren Fitzgeralds alter ego Nick Carraway som kommer till 1920-talets New York där jazzen ljuder, synden florerar i alla hörn och spriten flödar värre än någonsin på grund av en som hos oss snedtändande alkoholförbudslag.

Festprisse

DiCaprio är miljonären Jay Gatsby som ställer till med magnifika fester på sitt slott för stadens societet och Carey Mulligan den av männen dyrkade Daisy, kusin till Nick. Hon vantrivs i ett olyckligt äktenskap med en man (Joel Edgerton - King Arthur) som därtill bedrar henne.

Historien får fart när börsmäklaren Nick Carraway överrumplande får en inbjudan att delta på grannen Gatsbys storstilade fester och dras in i ett överklassliv han inte kunnat drömma om. Bit för bit dras samtidigt förlåten kring Gatsbys hemligheterna år sidan och vi ser konturerna av en fattig första världskrigets krigshjälte, som av en slump blir bricka i ett mycket större spel. Samtidig förälskar han sig i Daisy men samma slump skiljer åt dem, tills 1920-talets New York förenar dem på nytt.

Visuellt lyft

The Great Gatsby är ett hisnande visionärt spektakel som berättar mycket om vår egen tid: om den överdådiga rikedom och njutningslystnad som föregår den stora kraschen.
Det är också en berättelse om en kärlek som övergår i vansinne, tragik och besatthet. Men den emotionella biten övertygar sällan, inte ens när döden blandar om i korten. De rikas problem är för avskärmade för att beröra.

Leonardo DiCaprio är också för ungdomlig och fel i rollen som Gatsby medan Tobey Maguires problem är avsaknaden av karisma. Bäst lyckas Carey Mulligan och Joel Edgerton i sina rollgestaltningar.