Helhetstänkande. Aderton kompletta festmenyer bildar grund för receptboken Ljuva sommartid. Norstedts pressbild.

Kokbok för sommarens olika ansikten

Kalendern visar på sommartid och förväntningarna skruvar upp sig. Endast fantasin drar gränser för vilka härliga kombinationer du kan leka med i sommarköket. I april utkom boken, Ljuva sommartid med de bästa recepten ur Allt om Mat.

 Ljuva sommartid
✦✦✦✦☆
Norstedts förlag, 2013.
18 kompletta festmenyer med 120 av de allra bästa sommarrecepten ur Allt om Mat.
Idéer till säsongens alla partyn, festligare luncher och middagar.

Det är nu drömmarna om varma sommareftermiddagar kring kaffebordet i bersån eller ljumma kvällar i goda vänners sällskap kring god mat tar form.
Samtidigt går diskussionen kring hur ofta vi ska äta strömming och vild lax för fullt. I Sverige får strömmingsvännen lägga band på sig, eftersom rekommendationen lyder endast tre gånger om året. Vi hårdhudade finländare lär ska tåla fisken i fråga 24 gånger under ett år, vilket betyder två gånger i månaden eller varannan vecka. Sanningen torde, som vanligt ligga någonstans i det gyllene medelsnittet.

Bortsett från denna diskussion är det i vilket fall som helst aktuellt med fisk på bordet under ljusa sommarkvällar. Men det behöver inte alltid vara den klassiska rökta laxen eller vår bravursillinläggning.

Endast fantasin drar gränser för vilka härliga kombinationer du kan leka med i sommarköket. I april utkom boken Ljuva sommartid. 18 kompletta festmenyer med 120 av de allra bästa sommarrecepten ur Allt om Mat. För de matvänner, som har bekantat sig med tidningen eller någon av de andra böcker som getts ut med förankring i tidningen Allt om Mat, är konceptet ett säkert kort.

Lättbjuden sommar

Som i bokens förord konstateras känns det lätt att bjuda på middag på sommaren. Kvällarna är långa, vännerna har i bästa fall semester, tiden är inne för umgänge med god mat som ackompanjemang.
Boken är indelad i 18 kapitel vart och ett med en personlig och tematisk rubrik. Just nu känns det första kapitlet aktuellt: Frestande försommarkväll. Här förses du, enligt känt allt om mat-koncept med en helhetsmeny, som ger dig recept på allt från första drinken till god efterrätt. Att börja försommarkvällen med spetsad rabarber- och limedrink verkar som en välsittande idé.

Menyn fortsätter med baguette med avokadomousse och sesamfrön, rökt lax med kaprisstoppning och kryddiga lammspett med basmatisallad och youghurtsås. Rabarberglasstårta med marinerade jordgubbar avslutar härligheten.
Åtminstone jag lockas av de förföriska kombinationerna från internationella kök. Den klassiska rökta laxen mår bra av att piggas upp med nya smaker samtidigt som vi använder oss av egna gårdsprodukter i form av rabarber och jordgubbar.

Sommarens olika ansikten

Andra rubriker ger oss inledningar till givande stunder kring grillen i skärgården eller på balkongen. Till saken hör att det inte alltid är möjligt att grilla på balkongen. Då gäller det att ta till andra knep. Boken bjuder på lösningar.
Kött på spett steks i panna och får sedan kallna i en god marinad med citron vitlök och örter. Hasselnötsmousse med sommarbär avslutar middagen medan solen sänker sig mellan hustaken.
Övriga teman är t ex lättfixad midsommarfest, grym grillkväll och bubbel i bersån, alla rätt inspirerande för oss som uppskattar nya recept och smakkombinationer.
Personligen gillar jag helhetstänkandet i receptförslagen. Professionella matmänniskor, med kunskaper om möjligheterna, har tänkt till det för oss vanliga köksglada . Lusten att reta smaklökarna på såväl sig själv som gästerna vaknar och det är bara att skrida till verket.

En pitcher som inledning

Alltid behöver man inte slå på stortrumman, när det gäller sommarbjudningar. Några enkla sommardrinkar med lättlagade tillbehör finns också i boken. Här talas om äpple- och melonpitcher samt vinbärs- och nektarinpitcher.
Själva ordet pitcher betyder egentligen "kastare" och anspelar på den spelare i baseball eller softboll som sätter igång varje spel genom att kasta bollen till mottagaren. Ett synnerligen välvalt uttryck för benämningen på en drink, tycker läsaren.

För boken hamnar du att  lägga ut cirka 30 euro men den fyller garanterat sin uppgift som återkommande inspirationskälla inför stundande sommarbjudningar. 12 fotografer har sett till att den visuella utformningen följer upp de lockande recepten.

Marianne Green