Snabbt. Pata Degermann är upptäcktsresanden som säger att det han inte kan, det lär han sig jävligt snabbt.

På resa med… en äventyrare

Journalisten Tua Ranninen har skrivit och Patrick, Pata Degerman har berättat. Resultatet är en bok om dråpliga situationer och otroliga äventyr kompletterad med ett rikt och unikt bildmaterial

Expedition Pata

✦✦✦☆☆
Tumix förlag våren 2013, 208 sidor.
Författare: Tua Ranninen, journalist på Hbl och Patrick Degerman, upptäcktsresande & äventyrare.
Layout: Mikael Rehn.

Expedition Pata handlar om en man och hans besatthet. Man imponeras av segheten, envisheten och den uppenbarligen aldrig sinande nyfikenheten hos Degerman.
Än klättrar han i okända berg på Antarktis, skidar på farliga, isbjörnsrika snöfält på Grönland eller tar sig fram längs Amazonfloden bland pirayor och vrålapor eller tränger in i Borneos djupaste vildmarker. Degerman formligen bubblar av berättelser och delar frikostigt med sig av upplevelserna, farorna och rädslorna och inte minst av tillfredsställelsen när han lyckats med det näst intill omöjliga.

Jävligt snabbt

Han är mannen som säger att det han inte kan, det lär han sig jävligt snabbt. Och en sak har han med säkerhet lärt sig: de farliga situationerna uppstår om det är dumdristigheten som driver en, och är den förenad  med slarv, lättja och ovana kan den betinga ett högt pris.
Han har lärt sig att en expedition också består av mycket känslor och att det behövs klara spelregler och att allas känslor ska tas på allvar. Man kan inte spela tuff för då kan allt gå åt skogen. Det är livsviktigt att säga till när man är rädd och att respektera när andra säger att de är det.

I Finland säger han att han är frusen av sig men när han kommer till Antarktis eller Grönland står han ut med vilken kyla som helst och vill komma upp på bergstoppen för att se vad som finns på andra sidan fastän han vet att det sannolikt bara är en annan bergstopp.

Återhämning

Hemma går tiden först åt till återhämtning och sedan till att söka sponsorer för nästa expedition Degerman är en flitigt anlitad föreläsare på bl.a. ledarskapsseminarier för äventyr lär en människa mycket om sig själv: att ha drömmar och visioner, att se målet för sig och sedan ta sig dit.
Men Pata understryker att målen måste vara realistiska, varken för enkla eller för svåra. Och han säger att målen ändras under årens lopp och att han själv snart är för gammal för att klättra och då måste hitta på något annat.

Men vad är det som driver en människa att ständigt utmana sig själv? Något svar på frågan ger inte boken men Degerman konstaterar att livet är här och nu och att man ska göra det man längtar efter för man ångrar bara det som blev ogjort. Men det kräver ju att någon där hemma fixar vardagen!

Välfångat

Tua Ranninen har i boken fångat personen Pata Degerman väl. Den som har hört honom berätta känner att texten är just precis hans berättelser, varken tillrättalagda eller omskrivna för ett litterärt syfte.
Det är kanske inte en bok att läsa från pärm till pärm, det blir för många berg, för många farliga situationer. Det är en bok att ta fram och bläddra i, läsa en berättelse här, en annan där och låta sig förföras av berättarglädjen, den fina layouten och de många fantastiska bilderna.

Ingeborg Gayer