Goda vibrationer. Den grävande journalisten Shia LaBeouf och polisdottern Brit Marling möts i en katt- och råtta lek med det förflutna. Pressbild.

Gamla synder flyter upp

Studentaktivisterna på 1970-talet höll sig inte bara till Tyskland och Italien. I USA fanns den radikala vänsterorganisationen The Weather Underground som sprängde regeringsbyggnader och rånade banker. Filmen The Company You Keep är berättelsen om organisationen och hur det gick sen.

The Company You Keep
★★★☆☆
Regi: Robert Redford.
Manus: Lem Dobbs, baserat på Neil Gordons roman.
I huvudrollerna: Robert Redford, Shia LaBeouf.
Premiär: 26.4.
Åldersgräns: 7 år
Speltid: 2 t 1 min.
Visas sista gången den 9.5.13.

På regissörspallen och i en av huvudrollerna ser vi veteranskådespelaren Robert Redford (f. 1936) som efter en paus på fem år (Lions for Lambs) gjort en aningen spretig men långsamt tätnande politisk thriller om den aktivistgrupp han själv tillhörde i filmen som ung. I syfte att punktera den amerikanska regeringen och få ett slut på Vietnamkriget drog sig The Weather Underground varken för våld eller blodsdåd. Men gruppen splittrades, de som inte blev fängslade och dömda gick under jorden och skapade sig en ny identitet.

Stjärnspäckat

Filmen är fylld av äldre och yngre Hollywoodstjärnor. Redford spelar själv den i New York verksamma juristen Jim Grant som mist sin hustru och som tar hand om sin elvaåriga dotter när en bekant ber honom representera den av FBI infångade tidigare Weather Undergound-medlemmen Sharon Solarz (Susan Sarandon - Thelma & Louise).
Incidenten får den karriärhungrige unga journalisten Ben Shepard (Shia LaBeouf - Transformers-filmerna) på tidningen Albany Sun Times att vädra morgonluft och börja gräva i arkiven. Han är fast besluten att ta reda på vad som egentligen hände för 30 år sedan då bland annat en bankvakt sköts ned under ett av aktivistgruppen orkestrerat rån och kommer Jim Grant och hans tidigare sammansvurna på spåren.
Med i leken blandar sig Grants tidigare flamma Mimi (Julie Christie - Doctor Zhivago), den tidigare vänsteraktivisten Don (Nick Nolte), en polis (Brendan Gleeson) och hans dotter (Brit Marling - Arbitrage) som får hjärtat att slå snabbare på journalisten Ben.


Rollerna är väl valda och också de ofta i biroller förekommande Richard Jenkins (Killing Them Softly) som universitetsprofessor och Terrence Howard (The Stranger Inside) som FBI-agent gör goda gestaltningar. Någon stor film är det inte men den ger ändå en visuellt och berättarmässigt bra eftersmak.