Tipi-tii. Cawiar sunger Marion Rungs låt i andra akten. Foto: Egil Green.

Det europeiska soundets kväll

Efter en nästan treårig period som Borgås mesta rockkör tog den blandade finlandssvenska kören för yngre sångare, Cawiar, i lördags steget över till en mjukare populärmusik när det var dags för "Eurovision Song Concert" på idrottshallen i lördags.

Eurovision Song Concert
★★★☆☆
Cawiarkören.
Dirigent: Camilla Wiksten-Rönnbacka.
På idrottshallen 27.4.13.
Speakers: Katarina Bäcklund, Kim Gustafsson.
Koreografi: Kim Gustafsson.
Hår: Amisto.
Makeup: Practicum.
Foto: Oscar Lindell.
Orkester: Leona Silberstein, Ossi Saarikko, Roland Wiksten, Thomas Törnroos.
Gästande violinist: Annika Lindroos.
Dans: Tanssiva Porvoo, Showcase.
 

Ambitionerna är fortsättningsvis höga, det är få körer som hade vågat sig på en konsert i stora idrottshallen med niohundrad sittplatser, men evenemanget framfördes i en i praktiken fullsatt sal.
I slutet av april i fjol inledde Cawiar  tillsammans med Ekenäskören Kajorna evenemangskarusellen i den nyrenoverade Avantisalen i Konstfabriken med sin sista stora rockkonsert inför drygt femhundrade åskådare.

Då liksom nu var ljudåtergivningen ett bekymmer. Trots modern teknik och kunniga tekniker, verkar det inte vara lätt att få hyfs på högtalarförstärkta konserter med en ackompanjerande orkester, som varken får dominera eller förvinna i bakgrunden.
Det här märktes genast i början då orkestermusiken dränkte sången. I andra akten var det redan bättre men också nu fortsatte vissa sånger med ett grötigt, onyanserat sound.

Ett flertal solosånger, liksom koristernas solistinsatser klingade däremot rent och bra. Till de bästa inslagen hörde de två Camillornas: Camilla Lönnqvist som solist i Evighet och Camilla Wiksten-Rönnbacka som solist  i Molitva.

Bra låtval

Att välja rätt bland alla Eurovisionslåtar var synbarligen en enklare uppgift. Dirigenten Camila Wiksten-Rönnbacka hade i det stora hela plockat ihop en omväxlande och svängande sångpalett med mycket svenska låtar på botten. Till de bäst framförda hörde Sata salamaa och Fairytale med skickliga Annika Lindroos på violin.
Små flaggor från olika länder i Europa som utdelats till publiken före konserten var flitigt i användning. Christoffer Törnroos och Rolf Danielsson svarade för välgjorda sångarrangemang, den förra med elva, den senare med fyra arrangemang.

"Live"

Konserten förverkligades "live från Borgå" med de stiligt klädda konferencierna, Katarina Bäcklund i smart rött-orangefärgat fodral och Kim Gustafsson i snyggt grått . Speakingen framförde duon på engelska, franska, svenska och finska.

Cawiar med sina tjugo dam- och sex herrsångare gjorde ett bra intryck, först i svart och senare för ett flertal damer  i svart och turkosa kjolar, som försvann som i ett trollslag liksom för Eurovisionschlagerspeakern Lill Lindfors när det begav sig.
Mellan avdelningarna uppträdde en yngre och äldre grupp kvinnliga dansörer från Mia Koponens musik- och dansteaterskolaTanssiva Porvoo med  högklassiga dansnummer.