Duellanter. Ossi Maristo och Heini Ikonen tog mått av varandra i showen. Foto: Mikael Green.

Lucas & Co gav lyft åt Jackson

Det var helt logiskt att publiken i en fullsatt Grandsal på fredag kväll till sist reste sig upp och applåderade: så proffsigt välgjord, underhållande och entusiasmerande var Lucas Lönnroos slutarbete från Pop& Jazzkonservatoriet "This Is It - Michael Jackson Tribute Show".

This Is It - Michael Jackson Tribute Show
★★★★★
På Grand 26.4.13.
Solist: Heini Ikonen.
I bandet: Lucas Lönnroos, bas; Joonas Kaikko, trummor; Ossi Maristo & Onni Lonka, gitarr; Saku Maristo & Janne Björkroth, keys; Saku Hjelt, percussions, Jepa Lambert, Ilmo Ylinärä, Jonnu Heikkilä, back vocals.
Dans: Julia Gustafsson, Lina Smeds, Isabella Mattsson, Karin Kullberg.

Lucas Lönnroos debuterade egentligen redan för en vecka sedan på Pop & Jazzkonservatoriet vid Arabiastanden i Helsingfors med sitt slutarbete-Jackson-show.
För nästan alla i publiken hade föreställningen ändå ändå nyhetens behag. En majoritet av de närvarande i Borgå verkade vara svenskspråkiga vänner, bekanta eller annars musikintresserade till Lönnroos eller hans medartister på scenen, dvs. musikälskare som passade på när det bjöds på en så rar karamell som den med Michael Jacksons musik.

Konsertens arrangör och basist Lucas Lönnroos betonade redan i en intervju i Bbl före konserten att han bäst gillar svart soulmusik från 1970- och 1980-talet och att Michael Jackson inte utan orsak kallades för Popens kung. Han framhöll också han hade satt upp showen även om den inte hade blivit hans slutarbete.

Programvalet

Det här förklarar Lucas Lönnroos programval och det faktum att han huvudsakligen plockat fram låtar ur Michael Jackson sista stora show This Is It – Michael Jackson Tribute Show. Tanken var att uppföra showerna 50 gånger på O2 Arena i London 2009, men det förverkligades aldrig på grund av att Jackson dog två veckor före premiären. Men dessutom hade Lönnroos fingertoppskänslan och den goda smaken att komplettera kvällens låtlista med Michael Jackson största låtar genom tiderna. Det gav föreställningen ett enormt mervärde.

Mervärde

Mervärde är också ordet som bäst karakteriserar konserten - både beträffande solisten Heini Ikonen, musikerna med bakgrundsvokalister och de fyra dansflickorna på scenen.

Heini Ikonen från Helsingfors är åtminstone för en inre krets bekant från Northern Governors, Dolla Lova och UMO. Nu är hon också ett namn i Borgå. Det räckte inte många takter förrän man insåg att här stod en superbegåvad soul&funkmusik-vokalist som med sin stora variationsrikedom i röst och framträdande hade koll på precis allt, samtidigt som hon noggrant studerat sin Michael Jackson i varje rörelse och minsta lilla knyck på nacken. Låtar som Smooth Criminal, Beat It, Earth Song och Black Or White var bara några exempel på Heini när hon var som bäst.

Proffsigt

Samma instuderade proffsighet stålade emot en från de fantastiska dansörerna Julia Gustafsson, Lina Smeds, Isabella Mattsson och Karin Kullberg från Borgå, som i sina varierande dräkter dansade med i de flesta låtar och lyfte showen upp till en imponerande nivå. Allt var utmärkt väl inövat och bäst kanskvarstår kanske intrycket i Thriller, där dansörerna klädda till bandageinsvepta varelser från andra sidan graven krälade in på scenen till en av showens coolaste låtar.

Musikerna som var studiekompisar och vänner till Lucas Lönnroos gav också ett ytterst professionellt intryck och åstadkom med bland annat två gitarrer, en trummis, en percussionist och två keyboardister stort tryck och djup i varenda låt.

Och äras den som äras bör - till sist stod också den skickliga och sympatiska basisten Lucas Lönnroos från Borgå i ljuskäglan tillsammans med hela ensemblen när publiken till stående ovationer applåderade in "the showmakers" efter encorenumret Man in the Mirror.