Komplicerat. Förhållandet mellan Luke (Ryan Gosling) och Romina (Eva Mendes) går inte på räls. Foto: Filmikamari.

Kriminaldrama som fängslar

Derek Cianfrances långfilmsdebut Blue Valentine (2010) visades hos oss enbart i dvd-version men ansågs som lovande. Med sin andra film, det episka kriminaldramat The Place Beyond the Pines, fortsätter regissören att övertyga.

The Place Beyond the Pines

Regi: Derek Cianfrance.
Manus: Derek Cianfrance, Ben Coccio
Genre: kriminaldrama.
I huvudrollerna: Ryan Gosling, Bradley Cooper.
Premiär: 29.3.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 20 min.

 Här får den nya generationens skådespelare Ryan Gosling, Bradley Cooper och ungdomarna Dane DeHaan och Emory Cohen i rollerna som deras söner visa vad de går för. Det är inte fy skam.

Filmen följer i var sin episod med två nyblivna familjefäder, vars vägar möts på ett dramatiskt sätt. I den avslutande sekvensen är det deras söner som sammanstrålar i en historia där fädernas "synder" och far-son förhållandet blir av avgörande betydelse för deras liv.

Först ute är "Handsome Luke" (Ryan Gosling - Drive, The Gangster Squad) som kör motorcykel i tivolins dödshjul i det lilla samhället Schenectady i New York. Rastlös och socialt osäker går det inte bättre än att han får en liten son tillsammans med barbiträdet Romina (Eva Mendes).

Det är nu han besluter sig för att ta ansvar för sitt och familjens liv, men han drivs in på brottets bana och börjar råna banker. Allt lyckas över förväntningarna tills han stöter på den ambitiösa unga polisen Avery (Bradley Cooper - Baksmällan-filmerna, Silver Linings Playbook). Polisen brottas med egna problem i form av korrumperade  kolleger (Ray Liotta) och chefer men lyckas ta sig upp i samhällets toppskikt. Här börjar filmens sista del då sönerna till Luke och Avery möts på college och dramat går mot sin klimax.

Bärande drama

The Place Beyond the Pines är en lång film, men de skickligt sammanvävda berättelserna med sina plausibelt gestaltade personer, som man verkligen känner för och bryr sig om, bär upp dramat utan större svackor.

Ryan Gosling (f. 1980) är helt klart den starkaste i filmen men det känns också rättvist att Bradley Cooper (f. 1975) äntligen får visa sin klass som karaktärsskådespelare.
Eva Mendes (f. 1974) som medverkat i mindre tilltalande men också bra filmer såsom Training Day och Once Upon a Time in Mexico har gnistan kvar. Sist men inte minst gör Dane DeHaan (Lincoln) och Emory Cohen (Smash) goda roller som de två aningslösa sönerna till de fäder vilkas liv för evigt präglats av en omild ödesgudinna.

4/5