Solveig Lindfors sjunger vackra, jordnära sånger om bland annat hembygden på debutskivan Cassiopeia. Pärmbild.

Solveig Lindfors debuterar på skiva

En lång tid planerade Solveig Lindfors sin debutskiva. Nu är den klar. Cassiopeia, som albumet heter, hade krigsveteranerna som målgrupp, men musiken riktar sig till en bredare allmänhet.

ÖSTNYLAND. Solveig Lindfors är mera känd som skådespelar i såväl Liljendalrevyerna och på Lurens sommarteater. Hon hör till de tongivande artisterna tack vare sin musikalitet och scenkarisma.

Skivan med 11 spår som visar Solveigs förmåga att komponera och skriva texter. Solveig  Lindfors står för åtta av skivans texter, Gunnel Alm (En Stjärnebro), Erik Andersson (Festdikt) och Harriet Willner-Illman (Längtan) för de övriga.

Texterna är jordnära, vackra och okonstlade. Det handlar om lovsånger till hembygd och fosterland, till veteranernas gärning, till  "björkars doft i stillhet efter sommarregn" (Mitt land). Texterna beskriver också en längtan efter skönhet i livet och en djupare saknad efter andliga värden. Strängar av vemod återspeglas i sångerna Till krigsbarnet och Höstens barn. Lurens har inte heller blivit bortglömt utan återfinns just i sången Lurens där Solveig Lindfors diktar om "En pärla i mitt hjärta" ...där "Alla skratt, alla tårar efter sommaren har tystnat, läktaren står tom, minnen sveper förbi".

Titellåten Cassiopeia liksom skivan har lånat sitt namn från stjärnkonstellationen med samma ordalydelse, och den fåfänga drottningen i grekisk mytologi som till straff bands fast upp och ned i en stol på stjärnhimlen. För den smakfulla layouten svarar Mats Tuominen.

Skivan är inspelad i en studio i Malax hos Solveig Lindfors vän Stefan Backas. Tillsammans med proffsmusikerna Kalle Katz på piano, Ben Bergman på gitarr och bas, Jyrki Paalanen på cello samt Tuukka Aitoaho och Stefan Backas på percussion blir skivan en varierande upplevelse med både stillsamt lyriska melodier och fylligare helheter med stråkarrangemang i bakgrunden.
Användningen av samma tonart i ett flertal låtar ger skivan en viss känsla av upprepning. Cassiopeia är ändå en välproducerad-  inblandad och framförd skiva som i synnerhet litet äldre östnylänningar med känsla för tradition och hembygd får många trevliga stunder tillsammans med.

3/5