På drift med en tiger

BORGÅ. Man brukar bli tillfrågad vad man skulle ta med om man hamnade på en öde ö. För den indiska tonåringen Piscine Molitor "Pi" Patel blev frågan annorlunda: vem skulle han ha velat ta med i livbåten efter ett skeppsbrott? Knappast ändå en tiger, men det är precis vad som hände honom - i 227 dagar.

Filmen Berättelsen om Pi 3D (Life of Pi) är en helt otrolig, verklighetsbaserad story, som utan våld och effekter lyckas fånga sin publik med både spänning, fina karaktärsskildringar och paradisiska miljöer ute på Indiska oceanen.
Bakom filmen finns mästerregissören Ang Lee (Crouching Tiger Hidden Dragon, Brokeback Mountain, Pride and Prejudice) som dramatiserat vad få andra regissörer skulle våga sig på.

Skeppsbrott

Filmen handlar om den unga pojken Pi (nya bekantskapen Suraj Sharma) i Pondicherry i södra Indien. Han växer upp på ett zoo i en ordentlig och plikttrogen familj och letar efter andliga sanningskorn i alla religioner. Men när han fyllt 16 bestämmer fadern för att bryta upp och åka till en bättre framtid i Kanada.

På fartyget tar de med alla djur från sin djurgård men det går inte bättre än att fartyget förliser i en våldsam storm.
Pi är den enda som lyckas ta sig i en livbåt tillsammans med ett makabert sällskap: en zebra med benbrott, en hoppfull orangutang, en mordisk hyena och så den praktfulla bengaliska tigern Richard Parker. Snart finns bara Pi och tigern kvar. Det är nu Pi:s 227 dagar långa kamp för sitt liv börjar.

Vacker och tät

Filmen är en vacker och tät berättelse om en tro på något högre och en tro på sig själv. Den handlar också om en resa där döden finns med som en ständig gäst. Pi tvingas med stort tålamod att dels tämja tigern åtminstone hjälpligt, dels att lära sig att hålla den och sig själv vid liv.
Filmen lär oss tittare förstå att vi alla har ett ansvar för våra medvarelser djuren samtidigt som den lär oss respektera livet och ger oss många möjligheter att förstummas av dess skönhet.

Sällan ser man så dramatiska och vackra vyer som i Berättelsen om Pi 3D. Här förekommer våldsamma stormar men också bländande sköna solnedgångar och en andäktigt vacker fullmåne över ett nattligt hav. Tredimensionaliteten kommer verkligen till sin rätt i en dylik film. Berättelsen om Pi 3D är också en historia genomsyrad av det man brukar kalla filmens magi. Se den.