Filmens historia samlad i ny bok

BORGÅ. Välkommen till nästan sexhundrade sidor med spoilers (information som i förväg avslöjar en överraskning i en film) står det i förordet till det nya filmopuset Det här är film. Hela historien från 1895 till i dag (Norstedts, 576 sidor).

Boken är redigerad av Philip Kemp och översatt av Katarina Sjöwall Trodden och Thomas Andersson. Den grundar sig på originalet Cinema: The Whole Story.
Det är inte svårt att fastslå att det handlar om en ambitiös och intressant bok om film: hur den kom till, hur den förändrade världen och var den befinner sig i dag. Filmboken granskar detaljerat såväl tidsperioder som genrer världen över.

Klassisk omslagsbild

Till exempel kapitlet om filmen 1970-1989 handlar dels om västeuropeisk film, dels den nya tyska filmen, modern skräckfilm, sjuttiotalets gangsterfilmer och tolv andra underklasser fram till kinesisk film.
Gangsterklassikern Gudfadern II med en ung Al Pacino bistert blickande från en fåtölj är också omslagsbild till filmboken.

Tidslinjer

Varje nytt kapitel är markerat med historiska tidslinjer som anger betydande filmhändelser samt biografier över de viktigaste regissörerna. I filmkapitlet 1970-1989 bildar till exempel Plutonen av Oliver Stone från 1986 en av dessa märkesfilmer "en fruktansvärd film, fylld av spänningsmoment men inte utan nostalgi".
I boken kan man också följa med litet mera udda filmskapande såsom specialeffektutvecklingen från Lumières projektioner till dagens 3D. Stilbildande film undersöks detaljerat och katalogiseras in i sin rätta kulturella och sociala kontext.

Intelligent B-film

De över 1 100 bilderna skall inte underskattas, dessutom erbjuds en hel del intressanta anekdoter och trivia om film.
Om James Camerons första succé, den "förvånansvärt intelligenta B-filmen" The Terminator från 1984 kan vi läsa hur Arnold "I´ll be back" Schwarzenegger kör in på en polisstation och skjuter ner ett dussintal poliser i sin jakt på Sarah Connor.
I verkligheten tränade han flera veckor vapenhantering före inspelningen av scenen. Tidningen Soldier of Fortune berömde honom för hans verklighetstrogna hantering.

Enda nackdelen med den här typen av böcker är att de med åren till en viss mån blir förlegade på grund av att nya filmer inte finns med. Å andra sidan innehåller Det här är film så mycket saklig "äldre" och tidlös information att den nog står sig långt framöver. Den kan varmt rekommenderas till alla som vill veta mera om vår tids sannolikt populäraste konstform.