Mångmiljonär i fritt fall

BORGÅ. Thrillern Bedragaren (Arbitrage) följer ett redan bekant mönster från dramathrillers som Wall Street. Den handlar om den upp till öronen förmögna finansmogul Robet Miller (Richard Gere) som hamnar i blåsväder. Bedragaren är regissören Nicholas Jareckis första långfilm.

Den engelska titeln Arbitrage är en hänvisning till en ekonomiska term som antyder möjligheten att ätna pengar utan risktagning. För Millers del handlar det om en investering i Ryssland som först pumpar ut pengar i miljonklassen men sedan går över styr. Miller ser som enda utväg att sälja sitt företag men för att inte köparen skall se skulderna fifflar han med bokföringen.

Dessutom dras han in i eftersviterna av en bilolycka där hans franska älskarinna dör och han kallar på hjälp av en mörkhyad ung (Nate Parker) man för att dölja sin medverkan. Snart har han en efterhängsen detektiv (Tim Roth - Pulp Fiction) i hasorna samtidigt som relationerna hemma  med hustrun (Susan Sarandon - Thelma & Louise) och dottern i företaget (Brit Marling - Another Earth) hamnar i fritt fall.

Miller gör allt för att skydda sin familj och får i den belysningen tittarens sympatier, men i själva verket är pengarna hans enda gud. Richard Gere gör en riktigt hyfsad roll men filmen går  inte så långt ner på djupet som man hade hoppats. Det mesta känns färdigt tuggat och förväntat. Men Janreckis debutfilm till eget manus har sina kvaliteter och man har skäl att vänta sig till och med blockbusters i framtiden.
Bedragaren hade premiär 9.11. och visas sista gångerna 13-14.11. på Bio Rex.