Ben Affleck gjorde? en riktig nagelbitare

BORGÅ. Ben Affleck har regisserat och spelar med i Argo, en av filmhöstens sparsamt marknadsförda men stora nagelbitare.

Dramathrillern grundar sig på verkligheten, det vill säga CIA:s hemliga operation i Iran 1979-80. Då smugglades sex amerikaner i säkerhet från ambassaden i Teheran från ett land med alla strålkastare riktade mot de iranska militära aktivisternas kidnappning av de 52 amerikanska diplomater, som satt fängslade på ambassaden i 444 dagar anklagade för spionage.

Argo är berättelsen om de sex amerikaner, som i skuggan av gisslandramat flydde till den kanadensiska ambassadörens bostad och vidare till friheten. För att frita dem iscensatte CIA och den kanadensiska regeringen en operation om ett filmteam som skulle göra en science-fiction filmen Argo i Iran.

Ben Affleck spelar själv CIA-agenten Tony Mendez, som utger sig för att vara filmens producent. John Goodman är ansvarig för specialeffekterna och den riktiga Hollywoodproducenten Alan Arkin, som var med också i den verkliga operationen 1980 och marknadsförde filmen i branschens tidningar, gör Hollywoodproducentens roll. De amerikanska diplomaterna föreställer filmteamets anställda kanadensare med falska pass och nya identiteter.

En stor del av Argo inriktar sig på planeringen av flykten och på skepticismen över operationen bland dem som skall fritas. Det är när planerna övergår i handling och teamet försöker tar sig genom olika kontroller mot flygplatsen som filmen blir olidligt spännande. Trots vissa dramatiska tillskott behåller filmen en nästan dokumentär trovärdighet.

Ben Afflecks tredje regiarbete efter Gone Baby Gone (2007) och The Town (2010) visar att han hör till Hollywoods intressantaste och mest ambitiösa regissörer, uppbackad av den också politiskt aktiva skådespelaren George Clooney (Syriana) som Argos producent.