På spaning efter skönhet i höstträdgården

BORGÅ. Bland Norstedts rikliga utgåvor av trädgårdsböcker finns Widlundhs och Kippels bok Härliga höst nu ute på bokdiskarna. Susanna Widlundh, frilansande journalist och författare med sex tidigare trädgårdsböcker bakom sig, står för texten och Lina Karna Kippel, fotograf med inriktning på trädgård, är kvinnan bakom de härliga bilderna.

Livet i våra trädgårdar har antagit ett betydligt lugnare tempo. Några blommor pryder ännu rabatterna, men mycket har vissnat ner. Intressanta fröställningar sticker upp här och där och färgerna kan variera allt från grönaste grönt över rött och gyllengult till jordbrunt.

Fällor

Vill du ha en vacker höstträdgård måste arbetet göras redan på våren. Widlundh talar om den första fällan. Den går ut på att du under vårens besök i trädgårdsbodar förleds till att inhandla vår- och högsommarväxter. Man tänker inte så långt som till augusti och september. Den andra fällan kallar Widlundh för ”nöjdfällan”. Den värsta trädgårdsivern har gått om efter midsommar och du nöjer dig med att beundra sommarens blommor, rensa ogräs och klippa gräset. Den här tiden är det rätt att tänka framåt på höstmånaderna och tillståndet i trädgården då.

I boken får du en hel del tips över vackra sensommar- och höstblommor. Personligen föll jag för de vita alternativen, som lyser upp rabatterna under hösten. Vita höstanemoner, Honorine Jobert, tillsammans med vit dahlia, Dahlia x pinnata är två vackra alternativ. Växter med vita blommor har något magiskt över sig, skriver författaren. När dagarna blir kortare och skymningen sänker sig får vita blommor en speciell lyskraft.
Det är aldrig fel att ta exempel från stadens parker eller privata trädgårdar. Boken vill skapa en trädgård, som inte ger upp innan frosten och snön definitivt sätter ett tillfälligt stop för all blomning. Du får en hel del andra växtförslag men den genomgående trenden är att plantera många exemplar av samma sort.

Bladväxter och buskar

Skönheten i en höstträdgård understryks ju särskilt av höstens varma, granna färger i buskar och blad. Ett avsnitt i boken behandlar valet av bladväxter och buskar. Satsa på bladens form, färg och textur dvs hurdan yta bladen har. Är de blanka, fjuniga, matta eller daggiga. Hela avsnittet om växtalternativ avslutas med en informativ planeringslista.

Odling i krukor är ju ett behändigt och populärt sätt att pryda trädgårdar. Krukorna tenderar att bli större och större. Bra är att bottna stora krukor med ett rejält lass med lecagrus. Många krukodlingar måste ju flyttas in, när frosten kommer. En av de mest användbara växterna för krukor är alunrot, Heuchera. Den är frosttålig och vacker att sätta ihop med andra växter.
Författaren har inte glömt bort köksträdgården och behandlar såväl rotfrukter, och bladgrönsaker som pumpor och kålväxter. Också fruktträdgården har ett eget kapitel.

Har du inte en egen trädgård är den här boken något du kan njuta av som sådan under en varm filt i soffhörnet.  Lina Karna Kippels förförande höstbilder kan ersätta avsaknaden av egen trädgård. Boken på 155 sidor är försedd med ett användbart register.

Marianne Green