En doft av Tarantino

BORGÅ. Regissören Oliver Stone återgår till 1990-talet med nya filmen Savages.

Liksom hans tidiga filmer Platoon, Himmel och jord och Natural Born Killers är Savages en våldsam berättelse. Men den går ett steg längre och påminner mycket om Quentin Tarantinos och Robert Rodrigues Grindhouse produktioner.

Savages som grundar sig på en roman av Don Winslow handlar om några alltför framgångsrika mariJuanaodlare, den hippieaktiga världsresenären Ben (Taylor Kitsch -The Illusionist) och den tidigare Iraksoldaten Chon (Aaron Taylor-Johnson - Battleship) i Laguna Beach, Kalifornien, som väcker en sovande björn. Och den björnen är arg och girig och vill inget mindre än att vara med och dela på vinsterna.

Vi talar om den mexikanska drogkartellen med sin stenhårda ledare (Salma Hayek - Frida, Once Upon a Time in Mexico) i spetsen.
Chon och Ben har en gemensam flickvän i Ophelia (Blake Lively - tv-serien Gossip Girl, Green Lantern) som kidnappas av drogkartellen när man inte kommer till avtal. Det får de två killarna att spänna musklerna litet extra och kalla in tungt beväpnad förstärkning.

Våldet och blodet flödar, huvuden faller och motorsågen surrar på, men dödandet är som i en serietidning som aldrig berör. Filmen får sitt huvudsakliga lyft av två skådespelare. Den en är maffians lejda mördare Benicio Del Toro (Traffic, 21 Gram, Che) som vet hur man kombinerar ett ärrat utseende med svart humor. Den andra är John Travolta (Pulp Fiction) som korrumperad polis djupt i strilet.

Savages är i motsats till Steven Soderberghs Traffic som också handlar om drogkarteller varken en story som går djupare in på drogproblemets kärna eller dess konsekvenser utan framstår som en tämligen osmaklig lek med allvarliga saker. Trots att den inte saknar poänger är den för uppblåst och det sliskiga slutet en katastrof.