Intressant och smakfullt

BORGÅ. Karin Granlunds text och Nanne Nylunds layout ger boken om Louis Ehrnrooth flykt och färg.

Efter ett långt och noggrant arbete är nu Karin Granlunds bok om Louis Ehrnrooth, rubricerad Prins i en värld som inte fanns. Om en adelsgosses uppväxt på storgodset Tervik i 1920-40-talets Finland färdig. Boken på eget förlag omfattar 227 sidor och är ytterst rikligt illustrerad.
Det skall först som sist sägas att författaren är värd en eloge. I jämförelse med liknande litteratur ter sig Karin Granlunds bok som en av de bästa i genren. Dels beror det på hennes minutiösa bakgrundsarbete, dels på hennes flyhänta penna samt känsla och inlevelse för uppgiften.

En bidragande orsak till bokens slagkraft återfinns i Nanne Nylunds smakfulla, luftiga, och fantasifulla layout. Samtidigt som den underlättar och understöder läsningen skapar den ett parallellt tervikskt universum. Det inbegriper allt från fotografier och friställda detaljbilder till elegant beskrivande interiörer och exteriörer från Tervik. Nanne Nylund från Borgå behärskar konsten att ge sidorna ett eget liv.

Berättelser

Författaren, politices magister Karin Granlund, arbetar i dag inom barnpsykiatrin. Tidigare var hon känd som radio- och tidningsjournalist, bland annat på Bbl, då med tillnamnet Siggberg.
Våren 2005 tillfrågas hon av Louis Ehrnrooth om hon vill skriva en bok om hans barndom. Inom kort sitter hon med minidiskspelare och skrivblock på Tervik gård och lyssnar medan Louis berättar om sin uppväxt. "Man kunde skriva om Louis Ehrnrooth som naturexpert och miljövän, som jordbrukare och politiker, som samhällelig och religiös tänkare eller ytterligare ur någon synvinkel. Men det var om sin barn- och ungdom han ville berätta för mig".

Louis Ehrnrooths barndom skilde sig markant från de flesta av hans jämnåriga. Det här betonar författaren Christer Kihlman i ett eget förord. I ett vidare perspektiv synar han adelns allt mindre dominerade samhälleliga roll, medan man på Tervik säteri i Pernå "fortfarande upprätthöll en förgången tids ordning och där tiden föreföll att ha stannat".

Ung mor, äldre far

Det är som liten prins i denna värld som inte längre fanns Louis Ehrnrooth föds 1923 som son till Alexander Kasimir eller Sascha Ehrnrooth och hans andra hustru Kajsa-Liisa (f. Carlsson). Fadern första hustru Ellen (f. Etholén) dör nämligen 1920, och fadern anser att hans då 24-åriga son Gösta måste hitta en lämplig moitié.På Karsby gård i Tenala finner man den rätta: en vacker, älskvärd, naturlig och försynt ung dam. Men det är fadern Sascha som gifter sig med henne, inte Gösta. På bröllopet 1922 är brudgummen 53 år och bruden 22.

Louis Ehrnrooth växer med andra ord upp mitt i en kraftig generationsförskjutning, hans far hade kunnat vara hans farfar och hans äldsta bror hans far. "Detta är möjligen en delförklaring till den ibland rent absurda fostran, som delgavs Louis Ehrnrooth under hans barndom och uppväxt i 20- och 20-talens Finland" skriver Christer Kihlman. Om Louis far var en patriark av den gamla stammen var hans mor från en annan generation, mera modern men alltid lojal med sin djupt konservativa man. Det som räddade denna extremt konservativa adelsmedvetna familj från allvarligare konflikter och katastrofer, var enligt Kihlman, den djupa övergripande kärlek som uppfyllde och präglade alla familjemedlemmar lika. "Det är den kärleken, rätt tolkad, som ibland gör boken så gripande".

Visste sin väg

Den unge Ehrnrooths uppfostran var strikt och hård, han inte fick inte leka ute med andra barn för att inte tala om att besöka dem i deras hem. Däremot fick kreaturskötaren Evert Enbergs ett år äldre son Herbert komma hem och leka med Louis på gården.

När Louis är 10 år och promenerar med fadern i gårdens park säger han till sonen att han hoppas att Gösta och Louis skall sköta gården när han inte längre orkar. Därmed är Louis framtid beseglad, framhåller författaren, men den är samtidigt också den unga Louis Ehrnrooths egen dröm att hans liv helt och hållet skall handla om det agrara.

På boksidorna målar Karin Granlund med säker hand fram ett fylligt porträtt av Louis Ehrnrooth från födsel och storståtlig dopfest med tio gudföräldrar till krigsår och äktenskapet med Alma. Det ingicks 1954. Också Louis intresse för natur och scouting liksom skolgången i Borgå lyceum är intressant läsning.
Bokens fördjupas mot slutet med kapitlet om gårdens historiska bakgrund. Den är också försedd med fotnoter, referenser, bildförteckning och ordlista.
Karin Granlund signerar på lördag 13.10 kl. 11 – 13 boken Prins i en värld som inte fanns på Galleri Daisy, Mannerheimgatan 13.
 Boken kan köpas från och med lördag i Borgå på Galleri Daisy, Mannerheimgatan 13 och på Luckan från och med måndag 16.10. (stängt på lördagar).
I Lovisa säljs boken på Café Vaherkylä, Alexandersgatan 2 och i Lovisa Bokhandel, Drottninggatan 11. I Sibbo får man boken i Sibbo Bokhandel, Stora Byvägen 27, Nickby. Direktförsäljning sker via kirjastomedia@parnet.fi och karin.granlund@pp.inet.fi; tfn 045 – 26 899 60.