Rädsla, sorg, skräck och humor

BORGÅ. Allt i rubriken finns med i Kaj Korkea-ahos Gräset är mörkare på andra sidan (Schildts & Söderströms, oktober 2012, 426 sidor).

Kaj Korkea-aho är född i Esse, har studerat svenska och litteraturvetenskap i Åbo och blivit känd bl.a. som den ena i duon som gjorde populära Radio Pleppo på Extrem och på Vasa teater. Nu har han skrivit en både spännande och mångbottnad roman.

Utgångspunkten är ett pojkgäng, Sjakket som livet, som det brukar, har fört på olika vägar. Här finns Simon, prästen, som förlorar sin tro, läraren och idrottsevenemangsfixaren, Benjamin som förlorar sin sambo i en bilolycka, stammaren Loke, framgångsrik radioredaktör och akademikern, folkloristen och bögen Christoffer. Och så Raamt, mörkret och ondskan.

Gänget har vuxit upp i ett trångsynt, religiöst påverkat samhälle, Gränby som i slutet av 1990-talet upplevde ett gåtfyllt mord på en liten flicka. Dådet var obegripligt och tillskrevs Raamt, ondskan, en gestalt lik Tove Janssons Mårran, som sprider en iskall kyla kring sig. I Gränby var det många som såg Raamt vid tiden för mordet, också pojkarna i Sjakket, som då ännu mest spelade kort och smygrökte i sin koja i skogen.
Benjamins sambo Sofie, som också är Lokes syster, har kört ihjäl sig och vännerna samlas till begravningen. Men allt är inte som det ser ut på ytan och Raamt börjar gå igen.

Ondska i svang

Christoffer håller på med sin avhandling i folkloristik och hans ämne är folktrons Raamt som under arkivforskningen blir verkligare än han hade kunnat tänka sig. Han är nyförlovad med en ung man och måste konfrontera föräldrarna, komma ut ur garderoben.
Loke, stammaren är förtvivlad över systerns död och över att det han trodde var upptakten till en kärlekshistoria visade sig vara bara hans dröm. Han blev tidigt moderlös och minnesbilderna från barndomshemmet är fyllda av våld och hårdhet. När modern dog började han stamma och handikappet förföljer honom i situationer där han känner sig olycklig eller osäker. Han vill inte ens för några nätter vistas under samma tak som den hatade fadern.

Simon, prästen, kämpar med sin existentiella ångest och Benjamin, som så ofattbart miste sin sambo kämpar mot alla svartsjukans demoner och inser att hon levde ett dubbelliv som han aldrig hade märkt. I bakgrunden finns också några äldre dominerande bröder. När Raamt börjar visa sig, hjälper inget rationellt tänkande, de ser honom alla och skräcken kommer krypande och till en början kan ingen förstå orsaken till att han plötsligt finns där igen.  

Korkea-aho kan sin sak och det är en fascinerande, psykologisk roman han har skrivit. Det är också en berättelse om några unga mäns utveckling men här finns många fler bottnar, här finns både humor och glädje, mörker och skräck.
Korkea-aho använder sig av träffsäkra och målande formuleringar: "På marken låg en reklambroschyr, och den försiktiga vinden bläddrade då och då fram nästa sida i den, som om moder natur slött letade efter specialerbjudanden" eller ... "han hade sett den (skuggan av Raamt) med en gång, klart och tydligt, som en droppe näsblod på en nystruken finskjorta".

Berättelsen löper fint även om det ibland blir litet väl ordrikt, allting behöver inte beskrivas i detalj utan texten kunde ha komprimerats.
Men det är en bisak för pojkarna i Sjakket känns äkta, deras liv har gestaltat sig olika men mellan dem finns band som håller i till och med svåra situationer. De berör för att de är verkliga och de väl avvägda svängarna mellan humor och djupt allvar gör att Kaj Korkea-ahos bok utan tvivel är en av höstens läsupplevelser, tänkvärd, spännande och fascinerande!

Ingeborg Gayer