Pärla med svarta kanter

BORGÅ. Killer Joe är filmen för den som gillar svart humor i våldsbetonad amerikansk white trash-miljö.

Teater Viirus teaterversion 1995 av Tracy Letts drivna historia om Dallaspolisen Killer Joe med lönnmord som extraknäck var en höjdare. Då spelade Mats Långbacka den maniska polisen medan familjemedlemmarna i trångmål tolkades av Tobias Zilliacus, Irina Björklund, Birthe Wingren och Johan Storgård. Storyn var i huvudsak den samma men William Friedkins (The Exorcist) filmversion är vidareutvecklad mot det galghumoristiska hållet och specialskräddad för Matthew McConaughey.

Killer Joe är en frän och blodig film om hur dumhet och snikenhet biter sig själv i svansen. Brutal och humoristisk återspeglas filmens charm huvudsakligen i det sätt på vilket William Friedkin behandlar storyns miserabla persongalleri.

Hårda bud

Det är hårda bud för den unga drogdealern Chris Smith (Emile Hirsch - The Girl Next Door) i Texas när uppdragsgivarna inte får sina utlovade pengar. För att klara sig ur skuldknipan griper han till en desperat sista utväg. Chris bor hemma hos mamma och planerar att ta livet av henne och betala sina skulder med hennes livsförsäkringspengar. Hans trögtänkta far Ansel (Thomas Haden Church - Sideways) dras motvilligt in i komplotten liksom faderns nya vampiga hustru Sharla (Gina Gershon - Face Off).

Men lösningen på problemet är inte vad man hoppas på. I stället blir den tv-stirrande och ölpimplande familjen en spelbricka i ett hårt spel när Killer Joe knackar på. För det första vill han ha betalt i förskott. När det inte går blir husets unga dotter Dottie (Juno Temple - The Dark Knight Rises) hans egendom tills han fått betalt. Till sist faller hela korthuset ihop och storyn övergår till en klaustrofobisk maktkamp inom hemmets fyra väggar mellan Killer de och de övriga i familjen Smith.

Matthew McConaughey (Magic Mike) som för det mesta spelat mannen alla kvinnor åtrår får i filmen tillfälle att lysa som psykopatisk polis. Minst lika ljusstark är Juno Temple i sin oskuldsfulla roll som Dottie. Killer Joe är filmen för alla som tröttnat på tandlös amerikansk mainstreamproduktion. Med rätt inställning och en finslipad "jävlar anamma attityd" utgör en låg budget inget problem.