Nya ansikten på samma cirkus

BORGÅ. Säg den agentfilm där samma hjälteansikte hamnar i klistret i det oändliga. James Bondfilmerna kör som bäst med 007 i Daniel Craigs tappning, men för Jason Bourne-filmernas del, eller egentligen för en fortsättning på Bournefilmerna, heter den nya agenten Jeremy Renner i rollen som Aaron Cross.

Det beror på att Matt Damon efter tre Jason Bourne-filmer fick nog med Paul Greengrass som regissör. I stället tog manusskribenten för dessa filmer, Tony Gilroy, över som regissör, Jason Bourne är nu utbytt mot kollegan Aaron Cross men komplotterna och intrigmakeriet inom amerikanska underrättelseväsendet tycks ingenting hejda.

Nya intriger

Efter att Bourne avslöjade Treadstone i den föregående filmen The Bourne Ultimatum är det nu Aaron Cross tur att pricka försvarsministeriets Outcome-program. Det specialdesignar sina agenter med hjälp av kemiska preparat så de fått bättre prestanda, Toytotan börjar gå som en Ferrari.

Själv en produkt av programmet handlar en lång sekvens i filmen om hur Cross letar med ljus och lykta efter fler piller att stoppa i sig. I det här avseendet är The Bourne Legacy intressantare än många andra liknande filmer. Men när Outcome-bossarna med generaler, missilspyende Predatorflygplan och korkade agentunderhuggare börjar grilla sin tredskande agent i dödlig avsikt är allt som förut. Det betyder kattens välkända lek med råttan och en obligatorisk motorcykeljakt i Manila, Filippinerna, som filmen actionhöjdpunkt. Snyggt, visst, men absolut inget nytt under solen.

Bra och svagt

Matt Damon var en jäkel till agent men Jeremy Renner är till och med snäppet bättre. Han slog igenom i den med sex Oscar år 2010 belönade amerikanska krigsfilmen Hurt Locker om en bombgruppsenhet i Irak, och fanns tidigare i år med i Mission Impossible - Ghost Protocol som Tom Cruises närmaste man.

Rachel Weisz som gjorde bra ifrån sig bland annat i The Constant Gardener, en film om läkemedelsfiffel i Afrika, får nu som blåögd läkemedelsbiolog för storfirmorna och som ofrivillig hjältinna vid sidan av Aaron Cross mest nöja sig med att skrika och se skräckslagen ut. Edward Norton (Moonrise Kingdom, Fight Club) är däremot en övertygande ledare för de ljusskygga amerikanska operationerna. Slutet är omöjligt att misstolka - det blir en fortsättningsfilm med den nya skjutglada fyren Aaron Cross.