Minneskollaps med skjutorgier

BORGÅ. Nyfilmatiseringen av Total Recall är en spektakulär grundkurs i den tekniska utvecklingen inom actionfilmen.

Där originalet med Arnold Schwarzenegger 1990 var en beskt humoristisk satir om en man med minnesförlust i ett framtida samhälle, men samtidigt ett barn av sin tid, är Len Wisemans version med Colin Farrell i huvudrollen betydligt dystrare men också visuell högaction som aldrig hade varit möjlig drygt tjugo år tillbaka.

Båda filmerna grundar sig på Philip K. Dicks novell We can remeber it for you, men filmerna går helt egna vägar. Nya Total Recall utspelas i framtiden efter ett totalkrig som lämnat kvar ett begränsat livsutrymme enbart i Storbritannien och dess "koloni" Australien. Lyxen flödar och handeln går på högvarv i London tack vare att horder av underbetalda arbetare reser från kolonin via en tunnel mitt genom jorden till England där de jobbar och med samma raketfart återvänder "hem" efter arbetsdagen.

Manipulerade minnen

Verkar det tröttsamt och grått? Det tycker också arbetaren Douglas Quaid (Farrell) som knackar på hos företaget Rekall för att få uppleva spänning och underhållning med kemiskt producerade valbara minnen. Han väljer att minnas sig som specialagent men det borde han kanske inte ha gjort för när han till sist lyckas slita elektroderna från huvudet och stiger upp från stolen han spänts fast i är rummet fyllt av lik. Douglas tvingas fråga sig om han i själva verket är en agent med ett manipulerat minne? Och om hans hustru (Kate Beckinsale) arbetskamrater och hela vardagslivet bara är en dröm.

Snart är han indragen i ett maktspel mellan revolterande terrorister och maktens lakejer, som stormar fram med vilt skjutande robotpoliser i spetsen. Som hjälp får han Melina (Jessica Biel) som tycks veta mera om honom än han själv.

Total Recall är en film som beträffande specialeffekterna och dynamiken kör på med en överväxel som får James Bond- och Mission Possible-filmerna att förblekna. Den får också några pluspoäng för sina försök till filosofiska och sociologiska ställningstaganden, trots att den i det fallet knappast kommer med några större överraskningar. Liksom andra actionfilmer med väl tilltagen budget övertygar Total Recall mest tack vare sin tekniska briljans, men annars kan man lika gott koppla bort hjärnfunktionerna och låta bilderna tala.