Svarta män på tidsresa

BORGÅ. Männen i svart kostym, slips och svarta solglasögon och en sjudundrande puffra under armen är för tredje gången i farten i filmen Men in Black 3 - 3D.

Efter den initiala succéfilmen 1997 kom uppföljaren 2002 och nu 10 år senare den tredje berättelsen om agenterna som kämpar med utomjordingar av mer eller mindre obskyr karaktär både på jorden och från yttre rymden anstormande kolleger.
En till kines utklädd utomjordisk restaurangägare avfärdas med en serie slag med stekpanna i huvudet, ett fiskliknande monster får inälvorna utrivna men superbrottslingen Boris The Animal (Jemaine Clement - Dinner Schmucks) från en fjärran planet är av hårdare virke. Han har suttit inspärrad i 40 år och är rent ut sagt urförbannad då han förbereder en invasion med sina gelikar efter att ha tagit ut sig från fängelse på månen. Dessutom passar han på att resa tillbaka i tiden och mörda agent J:s (Will Smith) partner K (Tommy Lee Jones) samtidigt som historien skrivs om och jorden blir utan en skyddande sköld i rymden inför den framtida invasionen.

För att förhindra mordet och vrida historien på rätt led igen historien reser agent J själv tillbaka till 1969 för att möta den unga K (Josh Brolin). Det litet tradiga konceptet med skjutorgier i nutid får nytt liv i sekvenserna från 1969 precis då den första rymdraketen är på väg att avfyras mot månen och människor omedvetna om en kommande miljöförstöring kör omkring i sina dollargrin.

I synnerhet humorn och replikskiftena mellan Smith och Brolin fungerar bra och också slutet är överraskande i en i övrigt ganska förväntad film med referenser till de flesta agentfilmer och alienspektakel. Filmen är Barry Sonnenfelds tredje actionkomedi om männen i svart. Det börjar räcka till.