Tung bibel om hur man odlar rätt

BORGÅ. En av de digrare och intressantare trädgårdsböcker ur vårens skörd utgör boken Odlarens handbok, (302 s. Norstedts) en riktigt tung bibel, som väger nästan lika mycket som en 50 liters jordsäck. Författaren André Strömqvist är bekant för alla trädgårdsälskare från tidningen Allt om trädgården, där han delat med sig av sina kunskaper under rubriken ”Handboken”.

Nu har han utrymme att skapa överblick och förståelse, men också fördjupning och detaljkunskap. Boken börjar med kunskap om kompostering, något som Strömqvist själv säger att trädgården börjar och slutar i. På ett tjugotal sidor delar Strömqvist med sig det mesta du behöver veta om kompostering och gödsling. Därefter fortsätter en grundläggande genomgång om förökning, plantering, köksträdgården, beskärning samt olika problem som kan uppstå. Ogräs och de vanligaste skadedjur är några teman. Boken avslutas med ett kapitel under rubriken ”Året runt”, där författaren ger en komprimerad beskrivning över vad som är aktuellt .

Aktuellt

Just nu, när vi står på tröskeln till sommaren är det aktuellt att dela perenner. Många växter mår bra av att delas och planteras om. Gamla trötta perenner får en omstart. Perenner, som tröttnat i mitten kan delas till många mindre plantor. Genom att plantera om dem nära varandra växer de småningom ihop sig till en ny stor samling. Man kan också åtgärda vissa sjukdomar genom delning. T.ex. mår asterplantor bra av regelbunden delning och risken för mjöldaggsangrepp minskar. Vår- och försommarblommande perenner är bäst att dela på hösten för att inte störa blomningen. På våren går det bra att dela sensommarblommande perenner.

En del av oss hobbyodlare har kanske potatis på förgroning just nu. Enligt Strömqvist bör potatisen ligga på ett underlag av fuktig jord.  Fönsterbrädet är en fin plats, eftersom det är viktigt med ljus. Temperaturen får gärna vara något under normal rumstemperatur. I drygt tre veckor kan potatisen ligga på sina bäddar. Groddarna ska vara någon centimeter långa.
Vänta med att sätta potatisen i jorden tills temperaturen i myllan nått 8 – 10 grader.
Potatisen sätter man i decimeterdjupa fåror med ca en fots avstånd mellan varje potatis. Blasten är frostkänslig och skulle det vara risk för frost behöver potatisen täckas in med fiberduk.

Planering

I ett särskilt avsnitt om köksträdgården får läsaren bekanta sig med hur man planerar växtföljden.  Det är inte bra att odla samma sorts växter på samma plats år ut och år in. I ekologisk odling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel är växtföljd en förutsättning för att odlingen ska lyckas på sikt. Strömqvist beskriver hur du kan dela in din trädgård i fyra delar och hur du växlar om med växter, som har olika egenskaper.  Ärter och bönor förser jorden med kväve och hör till de s.k. närande växter. Andra grönsaker är däremot tärande växter såsom kål, purjo och pumpa, för att nämna några. De kan dra nytta av näringen, som baljväxterna försåg jorden med föregående år.
Allt detta och mycket mer kan den odlingsintresserade trädgårdsivraren läsa om i denna uttömliga men lätt tillgängliga handbok, som åtminstone för min del kommer att ligga uppslagen på bordet under de närmaste veckorna.
Marianne Green