Drömresan som blev fängelsevistelse

BORGÅ. När trettioåriga Antero Virtanen från Esbo våren 2009 gjorde sin halvt år långa drömresa till Asien gick allt till en början enligt planerna. Han besökte Thailand och Kambodja och hade redan bokat flygbiljett tillbaka från Bangkok till Helsingfors då olyckan grinade honom i ansiktet  efter gränsöverskridningen tillbaka till Thailand. Efter det blev han offer för ett justitiemord och en ofrivillig fängelsevistelse som han skriver om i boken Thaimaan oikeusmurha (Mediapinta, 62 sidor).

Antero Virtanen berättar i en personbeskrivning på förlagets hemsida på nätet att han alltid haft ett starkt modersmål och läst mycket, bland annat Mika Waltari, Dan Brown och Stephen King. Med boken ville han dels erbjuda en berättelse värd att publicera, dels kanske också peka på problemen i ett land vi finländare mer än gärna besöker.

Anteros problem tedde sig i början som en obetydlig petitess. Tulltjänstemannen vid gränsen synade hans inresedokument och konstaterade lakoniskt "visa overstay", visumet var förfallet, men det gick att ordna med en extra betalning, en muta på motsvarande 70 euro. När han återvände med pengarna från bankautomaten var tonen redan en annan. En ny tjänsteman uppmanade honom att inte betala för att pengarna i så fall skulle bli stulna. Snart kom en polisbil och förde honom till rätten i Bangkok. Där framgick att en tulltjänsteman före hans resa till Kambodja glömt att stämpla Anteros pass med avresestämpel "departure stamp" och hans värld rasade samman.
Antero Virtanen kördes till polisfängelse där han hölls två dagar, sedan förpassades han vidare till fängelse hundratals kilometer utanför huvudstaden. Hemma i Finland blev hans mor och moster oroliga, de kontaktade ambassaden och beslöt att flyga till Thailand.

Mörker och hopp

Boken är en dyster men tidvis också hoppingivande historia om mänsklig godhet. Antero var ibland desperat i sin omänskliga belägenhet bland andra fångar, även finnar, européer och amerikaner, bland annat i ett överfullt centralfänglse i östra delen av Thailand.
Som en liten spelbricka i ett  labyrintiskt och obegripligt rättssystem fraktades han än hit, än dit. Sällan fick han svar på sina frågor, folk kunde ingen eller dålig engelska och om inte hans närmaste hade gjort allt de förmådde kunde det ha gått riktigt illa.

Rätta kontakter

Men hans mor och moster fick kontakt med rätta och driftiga thailändska personer, bland annat en pastor och en ovärderlig taxichaufför som oförtrutet redde ut problemen i mobilen medan han körde med mor och moster mellan olika fängelser och rättsinstanser i Thailand. Speciellt bitter är Virtanens ännu över den finländska ambassadens passivitet.
Antero Virtanens två veckor långa fångenskap i ett stekhett Thailand är sakligt och målande beskriven, både beträffande fängelsets vardagsrutiner och de många kasten mellan hopp och förtvivlan. Resan slutade med dryga böter och förvisning från Thailand.
Boken är en tankeställare för alla som tror att lag och rätt utomlands är det samma som hos oss. Intäkterna av Thaimaan oikeusmurha doneras till välgörenhet och hjälp till dem som kämpar för andra människors rättigheter.