Sibboformgivare samarbetade med kock
Till de mer udda arbeten som skulptören och formgivaren Pekka Paikkari gjort hör samarbetet med stjärnkocken Matti Jämsen.
HELSINGFORS Sibbobon Pekka Paikkari har formgett serveringsfaten som Matti Jämsen använde då han med sitt team representerade Finland i världens främsta kocktävling Bocuse d'Or åren 2013–2015.
Bocuse d´Or är en prestigefylld tävling och vissa länder satsar flera miljoner euro på sina team. I tävlingen som arrangeras vartannat år är det inte bara maten som poängsätts utan även serveringsfaten.
– Då jag blev tillfrågad var min första tanke "aldrig i livet". Villkoren var nämligen att faten skulle snurra, spela musik och mäta en meter i diameter. Dessutom skulle faten gå att värma upp. Uppgiften kändes omöjlig att genomföra men när jag tillsammans med Matti började planera faten visade det sig vara ett väldigt spännande och givande samarbete.
Kocken som formgivare
Paikkari liknar keramikerns och kockens arbetsprocesser vid varandra. Bägge kavlar, knådar, formar och värmer i ugn. Enligt Paikkari måste en kock även ha ett gott öga för form och färg. Ett vackert serveringsfat har ett viktigt syfte; i bästa fall framhäver det maten och helheten blir ett konstverk i sig. De fat som Paikkari designat för Bocuse d´Or har med sina exklusiva detaljer i stål, guld, platinum och silver varit något långt utöver vardagliga bruksföremål.
Faten har också uppskattats av tävlingens jury. I den europeiska deltävlingen samt i finalen i Lyon 2015 fick Paikkaris serveringsfat första pris.
Pekka Paikkari har redan tackat ja till att ställa upp för följande finländska Bocuse d'Or representant Eero Vottonen som deltar i tävlingen nästa år.