• Första sidan
  • Prenumerera
  • Annonsera
  • Kundservice
  • Ta kontakt
  • e.ostnyland.fi
  • Kortet.fi
  • Jobba hos oss
Hem
  • Nyheter
  • Opinion
  • Kultur
  • Livsstil
  • Sport
  • Brott & Olyckor
  • Läsarmaterial
  • Goda nyheter
  • Nyheter
  • Opinion
  • Kultur
  • Livsstil
  • Sport
  • Brott & Olyckor
  • Läsarmaterial
  • Goda nyheter
    Nyheter
    • Film
    • Litteratur
    • Musik
    • Personintervjuer
    • Scen
    • TV
    • Recensioner
    Fler val
    Affärer
    Afrika
    Alkohol och narkotika
    Antarktis
    Arbete
    Arbetslöshet
    Arktis
    Asien
    Banker
    Barn
    Båtliv
    Befolkningen
    Börsen
    Bostäder
    Brandkår
    Brott & Olyckor
    Buss
    Byggverksamhet
    Centern
    Dagvård
    Danmark
    De gröna
    Ekonomi
    Energi
    Estland
    EU
    Europa
    Europeiska centralbanken
    Export
    Familj
    Färja
    Finansiellt
    Finland
    Finlandssvenskar
    Fiske
    Flygtrafik
    Fonder och stiftelser
    Förenta Nationerna
    Företag
    Försvaret
    Frankrike
    Fredsbevarande
    Globalisering
    Grundskolor
    Gymnasier
    Hälsa
    Handel
    Helsingfors
    Historia
    Högskolor
    Immigration
    Industri
    Informationsteknologi
    Island
    Jakt
    Jämlikhet
    Järnväg
    Kärnkraft
    KD
    Kina
    Kommunalt
    Konflikter
    Krig
    Kultur
    Kuriosa
    Lag och ordning
    Lån och räntor
    Landsbygden
    Lantbruk
    Livsmedel
    Löner och förmåner
    Massmedier
    Metro
    Miljö
    Minoriteter
    Missbruk
    Nato
    Natur
    Naturtillgångar
    Nordamerika
    Norden
    Norge
    Oceanien
    Pendlare
    Pensioner
    Polis
    Politik
    Priser
    Privatekonomi
    Räddningsväsendet
    Religion
    Restauranger
    Rymden
    Ryssland
    Samlingspartiet
    Sannfinländarna
    SDP
    Seniorer
    Sexualitet
    SFP
    Sjöbevakningen
    Sjöfart
    Sjukvård
    Skärgården
    Skatter
    Skogsbruk
    Skolor
    Sociala medier
    Språk
    Städer
    Storbritannien
    Strejker
    Svenskfinland
    Sverige
    Sydamerika
    Taxi
    Teknologi
    Terrorism
    Trafik och vägar
    Turism
    Tyskland
    Ungdom
    Uppfinningar
    USA
    Utbildning
    Utnämningar
    Väder
    Val
    Vänsterförbundet
    Världen
    Världshaven
    Varumärken
    Vetenskap
    Vindkraft
    Yrkesutbildning

    Felmeddelande

    User error: Failed to connect to memcache server: localhost:11211 in dmemcache_object() (line 415 of /srv/gamla-sites/docroot/sites/all/modules/memcache/dmemcache.inc).
    HÄLSOFRÄMJANDE. Körsång har många goda effekter, däribland psykologiska. Att sjunga i kör kan vara en helande upplevelse. Forskning visar att körsång också har en positiv inverkan på den kroppsliga hälsan.

    Sång som förlänger livet

    Petra Lind
    Publicerad: 03.11.2015 15.51 • Uppdaterad: 03.11.2015 16.12

    Ämnesord

    • Musik
    • Körer
    • Körsektionen
    • körsång
    • hälsofrämjande
    • socialt kapital

    Dela

    Twittra

    Verktyg

    Större text Mindre text Skriv ut artikel Rapportera fel

    Sjunkande stressnivåer. Ökad blodcirkulation. Stimulerad matsmältning. En ny mirakelmedicin? Nej, det finns forskning som visar att körsång har bland annat de här positiva effekterna. Också den sociala gemenskapen inverkar positivt på en god hälsa och ett längre liv, men trots det kämpar körerna i Svenskfinland med sviktande sångarunderlag.

    SVIKTANDE MEDLEMSANTAL

    I östra Nyland, eller ja, i hela Svenskfinland kämpar många traditionella körer för sin existens. Häromåret hajade folk till då en av Sibbos anrikaste körer satte in en annons i tidningen där man samlade till ett köravslutande möte eftersom det inte fanns tillräckligt med sångare. Kören klarade sig, men problemet med sviktande medlemsantal går igen på många håll.

    Susan Sundback, professor i sociolog vid Åbo Akademi, är ordförande för den blandade kören Sångens vänner i Åbo där hon själv sjunger med. På senare år har man haft stora problem med att rekrytera nya sångare, och i synnerhet råder det brist på män: damer är lättare att locka med i traditionell körverksamhet.

    – I många körer sjunger man år ut och år in – kanske hela livet i samma kör – och det gör inte rekryteringen lättare.

    Den naturliga avgången spelar också in men ett större problem är att folk inte vill binda sig till övningar varje vecka. Samtidigt kräver det gemensamma uttrycket övning, och att man kontinuerligt arbetar tillsammans.

    Projektkörer som arbetar kortsiktigare verkar locka fler sångare, och många gånger har de utbildade musiker med i leden. I projektkörerna får man ta ett större ansvar och resultatet blir elitistiskt snarare än folkligt. Susan Sundback tror att en skillnad också ligger i att den kollektiva upplevelsen inte blir lika stark som i en traditionell kör, där det inte är en katastrof om en ton ligger fel.

    – Det finns fortfarande många som sjunger aktivt i kör, men det är inte lika allmänt som tidigare och jag upplever att körtraditionen håller på att försvagas.

     

    SAMLINGSPUNKT

    Tidigare, på 1960- och 1970-talen, var de lokala körerna en samlingspunkt för en rad sociala evenemang. Förutom att man sjöng i kören och gav konserter gjordes det utfärder, ordnades fester, åktes på resor; saker man kan göra då man är många.

    – Det var före teve och välstånd, då det inte fanns så många konkurrerande fritidssysselsättningar till kören.

    Susan Sundback pekar på den stora sociala betydelsen det gemensamma sjungandet har haft i modern tid, till exempel i nationalistiska och folkliga rörelser. Också för den finlandssvenska idén som uppstod kring sekelskiftet 1900 var sångelementen viktiga, och som en följd av det bildades många körer.

    – Det är typiskt för den finlandssvenska sångkulturen att den språkliga gemenskapen betonas i hög grad. Identiteten stärks med gemensamma sånger som sjungs tillsammans.

     

    TRADITION

    Finlands svenska sång- och musikförbund, grundat 1929, är enligt Sundback ett viktigt bevis för den samlande kraft som finlandssvenska körer har. Hon beskriver den folkliga sångrörelsen som stor och betydelsefull, och dessutom i stort sett likadan i hela Svenskfinland.

    – I Norden har vi många traditioner som importerats från Tyskland och också körsjungandet har lånat intryck från den tyska kulturen. Det religiösa och kulturella sammanhanget med Tyskland var starkt ännu under 1800-talet men har försvagats genom modernisering och sekularisering.

    De lutherska kyrkorna har i hög grad bevarat den folkliga sångtraditionen genom psalmsång och andra andliga sånger men i Norden har man också sjungit en hel del mera världslig musik med bakgrund i det tyska språkområdet.

    I de svenskspråkiga körerna i Finland rör man sig med en speciell repertoar som av hävd omfattat bland annat psalmer. Traditionssångerna finns bevarade i sångböcker, och sjungs väl fortfarande till en del tror Sundback, men riktningen inom körvärlden går mot det kommersiella. Det tyska arvet är nu för tiden inte så framträdande utan det är USA som är den starka dominanten på musik- och sångsidan. Till exempel i hennes kör köper man in en del nyskriven körmusik från Sverige.

    – Också inom Finlands Svenska körförbund försöker man i synnerhet i yngre körer satsa på ny musik.

     

    GEMENSKAP

    Susan Sundback tror att det finns många positiva effekter att hämta i körsång. Det är en social hobby där det är en självklarhet att vara tillsammans med andra, i en gemenskap där man tack vare musiken bevisligen delar en positiv inställning till framtiden.

    – Körgemenskap är oerhört viktigt. Det är kravlöst. Det diskuteras inte åsikter. Det enda som söks är människan som sjunger. Den kollektiva upplevelsen är väldigt stark då man sjunger i kör. Det händer att det uppstår en andlig dimension i musiken.

    Körsång skiljer sig från andra fritidsaktiviteter såtillvida att sångarna, då det sjunger, förvandlas till en gemensam kropp.

    – Man står nära varandra rent fysiskt, man andas på samma sätt och försöker säga något med en gemensam röst. I kören uppgår man i en helhet där det inte är meningen att man ska höras som individ, säger Ros-Mari Djupsund, doktorand i musikvetenskap.

     

    SOCIALT KAPITAL

    Själv leder Djupsund en kör-för-alla-kör, där alla oavsett sångkunskaper är välkomna. Hon gillar att det inte finns några krav på att sjunga in sig i kören eller att kören måste sjunga på ett visst sätt. Hon känner att medlemmarna kan och vågar sjunga. Det inte bara stärker självkänslan utan gör att de känner sig glada och lättade efter körövningarna.

    – Sjungande som inkluderar alla som vill sjunga är relativt främmande för oss inom den västerländska musiktraditionen. Den avslappnade formen av gemensam sång finns däremot i många andra kulturer. I och för sig har allsång blivit allt populärare också i Svenskfinland.

     

    STRESSFÖRLÖSARE

    Töres Theorell är världsledande inom forskning på körsångens hälsoeffekter. Flera studier som han utfört inom ramen för Sveriges stressforskningsinstitut har handlat om körsång, bland annat som stressförlösande faktor.

    – Det finns undersökningar som visar att oxytocinhalterna i blodet ökar då man sjunger i kör, och att de ökar mera om man sjunger än bara pratar. Sjungandet verkar alltså ha en gruppförstärkande effekt på utsöndringen av oxytocin som bland annat dämpar smärta och ångest.

    En slumpvalsstudie efter hjärtkirurgi visar bland annat förhöjda koncentrationer av oxytocin om man får lyssna på självvald musik vid uppvaknande efter kirurgi.

     

    STÄRKT IMMUNFÖRSVAR

    Påverkas positivt av musik gör också kroppens betaendorfiner och antikroppar i saliven, dessutom påverkas blodtrycket och pulsen beroende på vilken typ av musik som framförs och i vilket tempo. Musik i snabbt tempo höjer puls och blodtryck, och enligt Theorell kan effekten bli ännu större om också volymen och diskantläget, det vill säga frekvensen, är hög. Lugnare musik har bevisligen motsatt effekt.

    Töres Theorell menar att det inte är orimligt att tänka sig att körsång stärker immunsystemet och stimulerar uppbyggnaden av proteiner. Det finns även forskning som pekar på att musik också har en positiv effekt på matsmältningen.

    – När det gäller rörelserna i magtarmkanalens väggar har man visat att lugn välkoordinerad peristaltik i magsäcken stimuleras av lugn harmonisk musik medan flimmerrörelser stimuleras av skärande oljud. Det har man registrerat genom att föra in en sond i magsäcken och mäta tryckvariationerna.

     

    CELLTILLVÄXT

    Musik påverkar positivt på utsöndringen av testosteron kroppen. Hormonet har igen betydelse för celltillväxten såväl hos män som kvinnor. Theorell konstaterar att det finns studier som visar körsångens korttidseffekter. Till exempel genomfördes en så att blodcirkulationen i armen stängdes av och släpptes på igen efter en stund. När man spelade glad musik återhämtade sig cirkulationen i armen snabbare än när man spelade ångestmusik.

    Celltillväxt undersöktes också i en tidigare studie där (nästan bara kvinnor) som ville börja sjunga i kör undersöktes. Deltagarna delades slumpmässigt i två grupper – en som fick sjunga i kör en gång i veckan och en som fick ha korta föreläsningar med gruppdiskussioner en gång i veckan.

    – Vi följde båda grupperna och kunde se att salivhalten av testosteron stimulerades mycket mera i körgruppen under första halvåret än i den andra gruppen. Men skillnaderna minskade mot slutet av året så förmodligen fungerade inte körsången lika bra på slutet.

    Ett glädjebudskap till dem som gillar att gå på konserter är att musiken som framförs ger hälsoeffekter också hos publiken. Enligt Töres Theorell ökar välbefinnandenivåerna tydligt också hos dem som lyssnar på musik.

    Läs också

    3.11.2015Kören som hälsofrämjare

    Nyhetspulsen

    2.2.2016 08.46 2.2.2016
    Tog i spisen och fick en elstöt
    »Nu tänker Tukes kontrollera underleverantörens tillstånd och rutiner.
    2.2.2016 13.10 2.2.2016
    Nydöpta återinviger Lilla kyrkan
    »Efter vattenskadan i september är Lilla kyrkan i Borgå nu renoverad och i bättre skick än någonsin.
    2.2.2016 10.45 2.2.2016
    Tallmo får äventyrspark till våren
    »Äventyrsparker har blivit populära runtom i Finland. Nu ska Sibbo också få en.
    2.2.2016 15.59 2.2.2016
    Borgåroddare slog OS-medaljör
    »Borgåföreningen Nesteen Soutajats Joel Naukkarinen och Antti Kilpeläinen bar den finländska flaggan högt i en internationell tävling i Estland i stenhårt sällskap.
    2.2.2016 15.57 2.2.2016
    "Vi kan gå hela vägen"
    »Akilles försvarsklippa Petteri Lampinen, ser att grönskjortorna har alla förutsättningar att gå ända fram till bandyligans final.
    1.2.2016 14.46 1.2.2016
    Klienter evakuerade vid Brandbacken
    »Ett rörbrott på tredje våningen vid servicecentret Brandbacken har gjort att åtta klienter tvingats lämna sina lägenheter.
    1.2.2016 14.12 1.2.2016
    Skolskjutsarna i Borgå får hyfsat betyg
    » Vårdnadshavarna ger skolskjutsarna betyget 7,37 på skalan 4-10.
    1.2.2016 13.53 1.2.2016
    Boende vill ha fria ytor mellan husen
    »Ett efter ett reser sig husen i Hassellunden i Sibbo.
    1.2.2016 09.29 1.2.2016
    Brudparen köar till domkyrkan
    »Domkyrkan är en oerhört populär vigselplats och den måste bokas i god tid.
    1.2.2016 09.06 1.2.2016
    Infarten till en stad är en imagefråga
    » Har du idéer om hur västra infarten till Lovisa kan utvecklas? Svara då på en enkät som finns på nät...

    Recensioner

    Musik
    Finländska barockorkestern
    Böcker
    Planet har störtat. Scriptum, 253 sidor.
    Skivor
    Vokalgruppen Romberg: Jul igen
    Skivor
    Rosenfink: Stråla stjärna ren och klar
    Musik
    Sibeliusdagarna i Lovisa: Kullervo
    Musik
    On the Road Again Tour 2015
    Böcker
    Jukka Valtasaari. Suomen turvallisuus, Docendo: Helsinki 2015, 200 sidor. Jyrki Karvinen & Juha-Antero Puistola, Nato ja Suomi, Auditorium: Helsinki, 254 sidor.
    TV
    Hjärtevänner, säsong 2
    Musik
    Finländska barockorkestern
    Film
    Carrie
    5.1.2016 18.43 5.1.2016
    Jacobs korta liv gjorde skillnad
    Lokalt
    »Jacobs liv var inte meningslöst utan bidrog till två viktiga förändringar för prematurer och deras föräldrar.
    Helén Kurri
    27.1.2016 07.49 27.1.2016
    Blogg: Mat som farmor Saga gjorde den
    Lokalt
    » Fastlagsbullar och Runebergstårtor, den bästa bullsäsongen är på kommande!
    Micaela Röman
    11.12.2015 11.49 11.12.2015
    BLOGG: Bakom rubrikerna
    Lokalt
    » Det som landar i tidningen är sällan hela sanningen.
    15.1.2016 16.04 15.1.2016
    De filmade
    sekunderna av under
    Kultur
    »För filmaren och dykaren Teemu Liakka gällde det att vara på rätt plats i rätt tid – precis som med alla unika tagningar i naturfilmen Sagan om sjön.
    Petra Lind
    26.11.2015 15.04 26.11.2015
    Han ger barnen verktyg via teatern
    Kultur
    »Borgåbon Pentti Kinosmaa har under de senaste tio åren profilerat sig som en hängiven aktör inom teater och drama, med ständig fokus på barn och unga.
    Petra Lind
    8.12.2015 15.20 8.12.2015
    Irina Björklund lever i stunden
    Kultur
    » Le moment – On hetki heter sångaren, låtskrivaren och skådespelaren Irina Björklunds jultida kyrkokonsert. Så är hon också den som vill leva i stunden.
    Petra Lind
    Östnyland
    • Nyheter
    • Opinion
    • Kultur
    • Livsstil
    • Sport
    • Brott & Olyckor
    • Läsarmaterial
    • Goda nyheter
    ostnyland.fi

    Östnyland utkommer fem dagar i veckan

    Utgivare: KSF Media Ab

    Ansvarig redaktör (digitalt innehåll): Susanna Ilmoni
    Chefredaktör för tidningen Östnyland: Micaela Röman

    Borgå:
    Postadress: 
    Östnyland, PB 200, 06101 Borgå, Finland
    Besöksadress: Linnankoskigatan 28, 06100 Borgå
    Kundservice: 020 7569 650, måndag–fredag: kl. 8-16

    Lovisa:
    Postadress:
     PB 58, 07901 Lovisa, Finland
    Besöksadress: Sibeliusgatan 10, 07900 Lovisa
    Kundservice: 020 7569 650, måndag–fredag: kl. 8-16

    Redaktionen: 020 7569 622, redaktion@ostnyland.fi, fornamn.efternamn@ksfmedia.fi

    Fax  019 534 82 44

    Insändare:  debatt@ostnyland.fi