I klassrummet. Fanny (Ronja) och Ellen (Selma) går i skola i skola i Gammelbacka i tv-serien. Foto: Theo Skogberg.

Tv-serien Fanny… spelades in I Borgå

I mars inleds tv-serien Fanny på YLE Fem. Berättelsen för lågstadieunga visas varje torsdag fram till julen 2014, med avbrott för sommaren. På onsdag fanns filmteamet på Gammelbacka skola. Huvudpersonen bor nämligen till en början i Borgå.

– Konceptet utgår från den norska tv-serien Fanny, som visades 2008-2009 och som jag översatt och skrivit om för finländska förhållanden, förklarar regissören Elin Grönblom.
Berättelsens Fanny bor i Borgå och går i skola i Gammelbacka. Liksom andra flickor i henens ålder har hon sina vänner, sina glädjeämnen och små sorger och förstås en bästis som heter Ellen. När föräldrarna skiljs flyttar hon till Helsingfors, får nya vänner och blir intresserad av en kille.
Under inspelningen befinner vi oss i Fannys klassrum där skolans de facto rektor Anders Vikström spelar Fannys skollärare. Elever från Gammelbackas skola är med och fyller upp pulpeterna kring Fanny och Ellen, spelade av Ronja och Selma - "ja, vi kör enbart med förnamn, betonar regissören".
8-12-åringar
Fanny är en vardagsnära tv-serie för en ganska sällan uppmärksammad  åldersgrupp, 8-12-åringarna. Vi har bandat och bandar in sammanlagt fyra avsnitt i Borgå plus litet vyer från Gamla stan innan storyn fortsätter i Helsingfors, säger Ellen Grönblom.
Serien med Fanny börjar den 27 mars 2014 och visas på torsdagar i korta avsnitt på fem minuter.
– Men dessutom har vi på YLE Fems hemsida också en blogg och bilder som förnyas dagligen. På vår hemsida kan man gå in varje dag och se vad som kommit till, också under sommarlovet 2014 då serien har paus.
Före inspelningen besökte produktionsteamet ett trettiotal finlandssvenska skolor och valde ut skådespelarna. Förutom Fanny och Ellen medverkar omkring fyra-fem personer i Fannys ålder och några vuxna.
Under inspelningens skapande kaos sköter produktionsledare Mia Oikarinen om helheten medan Magnus Gustafsson står bakom kameran. Sammanlagt nio personer deltar i YLE Fems inspelningsgrupp.

Fanny
Tv-serie för 8-12-åringar på YLE Fem.
Inleds den 27 mars 2014.
Visas på torsdagar i avsnitt på fem minuter.
En blogg och bilder från serien hör till. Materialet förnyas dagligen.